Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για ασυνόδευτα παιδιά: Εύσημα στην Ελλάδα για το έργο που επιτελεί

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για ασυνόδευτα παιδιά: Εύσημα στην Ελλάδα για το έργο που επιτελεί

Εύσημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (SSPUAM), για το έργο που έχει επιτελέσει στη βελτίωση της ζωής πάνω από 1000 ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, έδωσε σε ανάρτησή της η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν, με αφορμή την αναχώρηση ακόμα 14 παιδιών για να φιλοξενηθούν στην Πορτογαλία. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Χάρη στην σκληρή δουλειά της SSPUAM, με τον μηχανισμό EURelocation για το UMC, οι ζωές 1.000+ παιδιών έχουν αλλάξει προς το καλύτερο! Προσβλέπουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας!» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της, η οποία επισυνάπτεται από μια φωτογραφία που δείχνει την επιβίβαση των προσφυγόπουλων στο αεροπλάνο.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τα 14 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, ένα κατάγεται από τη Συρία, πέντε από το Αφγανιστάν, ένα από τη Σομαλία, δύο από το Πακιστάν, ένα από το Μάλι, δύο από το Μπαγκλαντές και δύο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών που υλοποιεί η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εδώ και ένα χρόνο, συνολικά έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ 1.063 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία το 93% είναι αγόρια και το 7% κορίτσια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, σημειώνει σε χθεσινή ανάρτησή του ότι μέσα από το συγκεκριμένο μηχανισμό «η Ειδική Γραμματεία έχει εδραιώσει ένα βιώσιμο εθνικό μηχανισμό για την υποστήριξη των ευάλωτων παιδιών».