UNICEF: Το ταξίδι προς την Ευρώπη είναι γεμάτο κινδύνους για τα παιδιά

UNICEF: Το ταξίδι προς την Ευρώπη είναι γεμάτο κινδύνους για τα παιδιά

Παιδιά που πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ξυλοδαρμού, βιασμών και αναγκαστικής εργασίας εκτός από τον κίνδυνο να πνιγούν στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Οι ανήλικοι αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό των μεταναστών και των προσφύγων, ιδιαίτερα εκείνων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ιταλία διά θαλάσσης από τη Λιβύη, ανέφερε η UNICEF στην έκθεσή της που τιτλοφορείται "Κίνδυνος σε κάθε βήμα του ταξιδιού" ("Danger Every Step of the Way").

Από τους περίπου 206.200 ανθρώπους που έφθασαν φέτος στην Ευρώπη διά θαλάσσης έως τις 4 Ιουνίου, ένας στους τρεις ήταν παιδί, ανέφερε, παραθέτοντας στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

"Κάθε βήμα του ταξιδιού είναι γεμάτο κινδύνους, πόσο μάλλον για σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά που ταξιδεύουν χωρίς έναν γονέα ή κηδεμόνα", σύμφωνα με τη UNICEF

Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στα σκάφη που ξεκινούν από τη Λιβύη, όπου περισσότερα από εννέα στα δέκα παιδιά είναι ασυνόδευτα. Η UNICEF ανέφερε ότι υπάρχουν σχεδόν 235.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη και 956.000 στο Σαχέλ, πολλοί ή οι περισσότεροι από τους οποίους ελπίζουν ότι θα φθάσουν στην Ευρώπη.

Η UNICEF ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων θέτουν στο στόχαστρο τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.

"Ιταλοί κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν πως τόσο αγόρια, όσο και κορίτσια υφίστανται σεξουαλικές επιθέσεις και εξωθούνται στην πορνεία ενώ βρίσκονται στη Λιβύη, και πως ορισμένα από τα κορίτσια ήταν έγκυες όταν έφθασαν στην Ιταλία, μετά τον βιασμό τους", αναφέρει η έκθεση.

Η UNICEF ανέφερε ότι πολλά παιδιά πέφτουν στα κενά υπερφορτωμένων διαδικασιών ασύλου και ότι οι υποθέσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

"Πολύ συχνά τα παιδιά φυλακίζονται –σε κέντρα κράτησης ή τίθενται υπό την κηδεμονία της αστυνομίας– λόγω έλλειψης χώρου σε κέντρα προστασίας παιδιών και της περιορισμένης ικανότητας εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων", αναφέρει η έκθεση.

Οι αρχές σε κάποιες χώρες χρειάζονται έως και δύο χρόνια προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα ενός παιδιού για άσυλο και η διαδικασία επανένωσης των οικογενειών μπορεί να είναι εξίσου αργές, αναφέρει η UNICEF.

Από τη στιγμή που φθάνουν στην Ευρώπη, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στεγάζονται συχνά σε γήπεδα, πρώην στρατόπεδα ή άλλα προσωρινά καταφύγια, μερικές φορές χωρίς πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη.

Ορισμένοι έχουν αντιμετωπίσει ξενοφοβικές επιθέσεις, ρητορική μίσους και στιγματισμό, αναφέρει η έκθεση, όπου παρατίθενται 45 επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ