Αντιμέτωπα με την κακομεταχείριση και τη βία στη Λιβύη, χιλιάδες παιδιά από την Αφρική διαφεύγουν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, τα περισσότερα ασυνόδευτα και εντελώς απροετοίμαστα για το τι θα βρουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).
Στην πλειονότητά τους, οι ανήλικοι μετανάστες από την Αφρική εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους, συχνά εξαιτίας ενδοοικογενειακών εντάσεων ή ενδοοικογενειακής βίας, και δεν έχουν κατ'' ανάγκη σκοπό να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά συχνά αναζητούν εργασία σε κοντινές χώρες, έδειξε μια μελέτη της UNICEF.
Μολαταύτα εκατοντάδες μικροί πρόσφυγες και μετανάστες κατήγγειλαν σε στελέχη της UNICEF στην Ιταλία ότι απήχθησαν, ή ότι αιχμαλωτίστηκαν και κρατήθηκαν φυλακισμένοι στη Λιβύη, ότι έγιναν μάρτυρες ακραίας βίας με θύματα άλλους μετανάστες, και κατόπιν εξαναγκάστηκαν να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη.
Τουλάχιστον 12.200 παιδιά έφθασαν στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, στη συντριπτική τους πλειονότητα ασυνόδευτα, τόνισε η UNICEF.
«Η ανησυχία εντείνεται για τα ασυνόδευτα παιδιά που μεταναστεύουν, ειδικά στη Λιβύη», υπογράμμισε ο Πάτρικ Ρόουζ, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Το ταξίδι από τη Λιβύη μέσω της Μεσογείου προς την Ιταλία — συχνά με επικίνδυνα πλεούμενα τα οποία διαχειρίζονται διακινητές ανθρώπων — έχει γίνει η βασική οδός προς τις χώρες της Ευρώπης για τους μετανάστες από την Αφρική μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία πέρυσι που ουσιαστικά τερμάτισε τις διελεύσεις από την Τουρκία.
Τουλάχιστον 20.000 μετανάστες βρίσκονται φυλακισμένοι στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Οι διακινητές και συμμορίες εκβιάζουν πολλούς από αυτούς για να τους αποσπάσουν χρήματα, ενώ όλο και περισσότεροι γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε σκλαβοπάζαρα, όπως τα αποκαλούν οι ίδιοι, ώστε να χρησιμοποιηθούν για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση, διευκρινίζει ο ΔΟΜ.
«Η κατάσταση για τους μετανάστες (στη Λιβύη) είναι πολύ επικίνδυνη (...) το επίπεδο της βίας που υφίστανται στα χέρια των απαγωγέων τους είναι ακραίο», τόνισε ο Ρόουζ της UNICEF μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation τηλεφωνικά.
Η μελέτη της UNICEF, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 850 παιδιά ηλικίας 15 ως 17 ετών, κατέληξε στο ότι λιγότερα από τα μισά εξ όσων έφθασαν στην Ιταλία ήθελαν στην πραγματικότητα να πάνε στην Ευρώπη, και ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ταξίδια τους έγιναν τμηματικά και μερικές φορές κράτησαν πάνω από δύο χρόνια.
Πάνω από 7 εκατομμύρια παιδιά στη δυτική και στην κεντρική Αφρική έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας της βίας, της ανέχειας και της κλιματικής αλλαγής. Αποτελούν πάνω από τους μισούς μετανάστες σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με τη UNICEF.
Όμως τα περισσότερα από αυτά κινούνται προς άλλες αφρικανικές χώρες και μόλις το ένα στα πέντε αποπειράται να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Το εκπληκτικό όσον αφορά αυτή τη μελέτη είναι πως δείχνει για πρώτη φορά πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι από όσους αντιλαμβανόμασταν μέχρι τώρα που ωθούν τα παιδιά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και πολλοί λιγότεροι λόγοι που τα προσελκύουν στην Ευρώπη», επισήμανε η Αφσάν Χαν, η επικεφαλής της διεύθυνσης της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ