Στα δύο σενάρια για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, το καλό και το κακό αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα πάντως με τα μοντέλα που επεξεργάζεται, ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι θα επικρατήσει το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000. Ωστόσο, η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων, όπως εξήγησε, θα έρθει δύο με τρεις εβδομάδες αργότερα.
«Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
Αναφορικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Ειδικά δε για τον αριθμό των νεκρών από Covid, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικά το αυξημένο testing, ανέφερε ότι φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή. Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών. Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών. Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι», εξήγησε.
Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι να μετατρέψουν την πανδημία σε ενδημία, ώστε οι πολίτες να την περνούν σαν ένα κρυολόγημα, να μην πιέζεται η κοινωνία και να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης, λειτουργεί εδώ και 2 μήνες, με το 85%-90% φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού να είναι εμβολιασμένο. Το διάστημα αυτό έχουν καταγραφεί μόλις 55 κρούσματα σε έναν πληθυσμό δηλαδή 20.000 ατόμων, τα οποία έχουν ψηλό φορτίο κοινωνικών επαφών.
«Αν κάνεις την αντιστοιχία με το 60% των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι στην κοινότητα (σε όλη την Ελλάδα) κινδυνεύεις 6 φορές περισσότερες να νοσήσεις από ότι στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του 60% εμβλολιασμένων και το 85%», υπογράμμισε.
Παράλληλα, απευθυνόμενος στην υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, της ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα των σχολικών εκδρομών, για να μην τεθούν οικογένειες ολόκληρες σε κίνδυνο.
«Σχολεία οργανώνουν 5ημερες και 7ημερες εκδρομές σε περιοχές που είναι στο κόκκινο, πχ. στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει το υπουργείο να ξαναδεί το θέμα και να τις μεταθέσει ίσως σε πιο σωστό επιδημιολογικό στοιχείο. Δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά στο στόμα του λύκου και να έρθουν πίσω και να έχουμε προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η κ. Μακρή, επισήμανε ότι είναι ένα θέμα που συζητήθηκε στο υπουργείο Παιδείας και αποφασίστηκε να γίνονται κανονικά οι εκδρομές με αυξημένο έλεγχο και πριν και μετά, για την πληρέστερη προστασία και των παιδιών και των γονέων.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα σχολεία δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν. «Υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία, τα οποία σε ό,τι αφορά στον μαθητικό πληθυσμό, είναι της τάξεως του 0,1%. Τα τμήματα που είναι κλειστά αυτή τη στιγμή είναι 6, δηλαδή 0,1 τοις χιλίοις και συνολικά τις τελευταίες 10 ημέρες ήταν 0,3 τοις χιλίοις», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν μελετώνται νέα μέτρα για τα σχολεία.