Η Ουάσινγκτον απέχει ακόμη πολύ από το να λάβει αποφάσεις για την ανάπτυξη πυραύλων στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης αποχώρησής της από τη Συνθήκη του 1987 για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF) δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπόλτον είπε ότι οι δυο τους είχαν μια μακρά συζήτηση για τη συνθήκη αυτή και την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από αυτήν. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σήμερα μια νέα "στρατηγική πραγματικότητα" καθώς οι πυρηνικοί πύραυλοι δεν αποτελούν πλέον διμερές ζήτημα επειδή και η Κίνα διαθέτει τέτοιους πυραύλους. Οι ΗΠΑ, είπε ο Μπόλτον, υπολογίζουν ότι οι μισοί ή το ένα τρίτο αυτών των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων θα παραβίαζαν τη συγκεκριμένη συνθήκη, αν η Κίνα την είχε υπογράψει.
Η επίσημη ενημέρωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF θα γίνει "εν ευθέτω χρόνω", πρόσθεσε.
Ο Μπόλτον είπε επίσης ότι συζήτησε επί μακρόν με τον Πούτιν για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, την οποία χαρακτήρισε "αντιπαραγωγική" για τη Μόσχα. Η ανάμιξη αυτή γύρισε μπούμερανγκ στη Ρωσία, δίνοντας ένα μάθημα στο Κρεμλίνο: "Μην μπλέκεστε με τις αμερικανικές εκλογές", υπογράμμισε. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτή η ανάμιξη –την οποία η Ρωσία διαψεύδει– επηρέασε ουσιαστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι το μόνο που έκανε ήταν να προκαλέσει δυσπιστία απέναντι στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εργαστούν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η συνάντηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ