Με τον κρατικό μηχανισμό να φαίνεται πως είναι καλύτερα προετοιμασμένος συγκριτικά με τις μεγάλες πυρκαγιές του 2018, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές σε διάσπαρτα σημεία του χάρτη. Ωστόσο, δεν αποτελεί ελληνικό μόνο φαινόμενο η αύξηση των πυρκαγιών, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία το 2021 καταγράφει αύξηση στις εκτάσεις που παραδόθηκαν στις φλόγες 232% συγκριτικά με την περασμένη διετία, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε 208%. Την ίδια στιγμή οι καμένες εκτάσεις στην Τουρκία καταγράφουν αύξηση 820%, ενώ ο αριθμος των πυρκαγιών 206%. Παρόμοια , σε γενικές γραμμές, παρουσιάζει και η Γαλλία, όπως και η Ισπανία. Γίνεται σαφές πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πλέον οι φωτιές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά μάλλον πρόκειται για μία «κανονικότητα» με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να αντιμετωπίζουμε, μεχρι να αναστραφεί η αλλαγή του κλίματος.
Τι δείχνουν τα νούμερα για την Ελλάδα
Έως και την Τετάρτη 4 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του 2021 παρουσιάστηκαν περίπου 46 πυρκαγιές που συνεπάγεται αύξηση πάνω από 170% συγκριτικά με το 2020. Όπως παρατηρεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ΕFFIS έχουν καεί 22.685 εκτάρια γης το 2021, δηλαδή καταγράφεται αύξηση 180% συγκριτικά με τη δωδεκαετία 2008-2020.
Η κορύφωση των πυρκαγιών στη χώρα μας παραδοσιακά παρατηρείται τον Αύγουστο, ενώ αρχίζει να πέφτει από τον Σεπτέμβριο και ύστερα.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του πρώην Υπαρχηγού του ΠΣ Ανδριανού Γκουρμπάτση και ειδικού πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός των καμένων εκτάσεων από τη μεταπολίτευση (1975 – 2020) ανέρχονται (19.323.462) στρέμματα και οι εκτάσεις αυτές κάηκαν από τον συνολικό αριθμό των (60.176) δασικών πυρκαγιών. Δηλαδή έως το 2020 έχει καεί έκταση ίση συνολικά με την συνολική έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση των πυρκαγιών οφείλεται αφενός στην αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου στην ξηρότητα του εδάφους, απόρροια της έλλειψης βροχοπτώσεων για μακρό χρονικό διάστημα.