Για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας, τους κινδύνους από την επανεκκίνηση της οικονομίας, τα σχολεία και τον εμβολιασμό μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Αναφερόμενος στη διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα ο κ. Παυλάκης είπε πως «η Ελλάδα είναι τυχερή που ανήκει στην ευρωπαϊκή κοινότητα καθώς έχει εξασφαλίσει γρήγορα φθηνά και καλά εμβόλια».
Συνεχίζοντας ωστόσο τον συλλογισμό του, ο καθηγητής τόνισε πως «δεν είναι αρκετά για τον πληθυσμό και για το επόμενο εξάμηνο. Δυστυχώς, η επιδημία αυτού του χειμώνα πρέπει να βγει χωρίς τη βοήθεια του εμβολίου». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι«οι κανόνες είναι διαφορετικοί για την κάθε χώρα και θα εξαρτηθεί από το πόσα εμβόλια εξασφαλίζει και από το πόσο καλά θα τα χρησιμοποιήσει».
Σχετικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων και την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας ο κ. Παυλάκης είπε πως «κάθε άνοιγμα που γίνεται, κάθε τι που αυξάνει τη μετακίνηση του πληθυσμού, αυξάνει την ανθρώπινη επαφή ιδίως σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα σχολεία, για πολλές ώρες και είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει τη μετάδοση του ιού».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το click in shop ο κ. Παυλάκης τόνισε πως έχει κινδύνους, συμπλήρωσε ωστόσο πως «εξαρτάται πως θα το διαχειριστεί και ο πληθυσμός». «Είπαν ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα θα ξανακλείσουν. Το ερώτημα είναι αν θα βάλουν το χειρόφρενο γρήγορα», σημείωσε.
Σχετικά δε με το ενδεχόμενο για εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων είπε: «αυτό το ακορντεόν φέρνει κούραση και ασάφειες και έχει μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να κλείνεις μία κουζίνα, να πετάς τα πάντα και μετά από δύο εβδομάδες να σου λένε να ξανακλείσεις. Αυτό είναι καταστροφή. Αυτό που έκανε η Ελλάδα στην α' φάση να κλείσει γρήγορα και νωρίς μας έδωσε πολλούς μήνες και ένα καλοκαίρι που όλοι ξεσάλωσαν».
Ο καθηγητής είπε επίσης πως: «είναι υποκριτικό να λέμε, πχ φωνάζαμε για τους παπάδες για την επανάσταση που πήγαν να κάνουν και λέμε ότι ο ιός κολλάει στις εκκλησίες αλλά δεν μπορούμε να μη λέμε ότι κολλάει και στα εργοστάσια, κολλάει και στα σχολεία, κολλάει και στα ΜΜΜ. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις, κολλάει παντού. Αν του δώσουμε χώρο να κινηθεί, θα το κάνει. Οι εσωτερικοί χώροι τον χειμώνα είναι επικίνδυνοι παντού. Το ξέρουμε».
Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στα παιδιά ο καθηγητής σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι τα μικρά παιδιά δεν νοσούν, είναι ελάχιστα τα παιδιά που κινδυνεύουν από τον ιό αλλά τον διακινούν, τον πηγαίνουν στο σπίτι τους».