Twitter: «Σωστή αλλά επικίνδυνη» απόφαση για τον αποκλεισμό του Τραμπ

Twitter: «Σωστή αλλά επικίνδυνη» απόφαση για τον αποκλεισμό του Τραμπ

Ο ιδρυτής και επικεφαλής σύμβουλος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter Inc, Τζακ Ντόρσι εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αποκλεισμού του Ντόναλντ Τραμπ είναι «σωστή» μεν, αλλά «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο».

Επρόκειτο για «αποτυχία από μέρους μας να κάνουμε υγιή συζήτηση», ανέφερε o δημιουργός του Twitter (@Jack) σε μακροσκελή του ανάρτηση μετά την αναστολή επ’ αόριστον του λογαριασμού του απερχόμενου προέδρου. 

Κινήσεις σαν αυτή «μας διχάζουν και περιορίζουν τη δυνατότητα να εξηγήσεις, να μετανιώσεις, να μάθεις», συνέχισε ο Ντόρσι. «Και δημιουργούν προηγούμενο που μου μοιάζει επικίνδυνο», όσον αφορά «την εξουσία ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης σε μέρος του παγκόσμιου δημόσιου διαλόγου».

Ο ιστότοπος του Twitter ήταν εδώ και χρόνια το βασικό εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου: το χρησιμοποιούσε για να απευθύνεται άμεσα στα 88 εκατομμύρια «ακολούθους» του.

Ο Τζακ Ντόρσι κρίνει ότι η ισορροπία δύναμης τηρείται, όσο «ο κόσμος μπορεί απλά να πάει σε κάποια άλλη υπηρεσία, εάν δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι κανόνες μας και η επιβολή τους».

Όμως αυτή η ιδέα «αμφισβητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετοί πάροχοι βασικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο αποφάσισαν να μη φιλοξενούν πλέον αυτό που έβρισκαν επικίνδυνο».

«Δεν πιστεύω ότι ήταν κάτι συντονισμένο. Πιο πιθανό: οι εταιρείες κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα ή ενθαρρύνθηκαν από τις ενέργειες των άλλων».

Ο «πόλεμος» του Αμερικανού προέδρου εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισε αφότου το Twitter πρόσθεσε τον Μάιο σε δύο αναρτήσεις του επισήμανση ότι είναι παραπλανητικές προτρέποντας τους αναγνώστες να ενημερωθούν για τα γεγονότα. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα ζητώντας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να προτείνει τροποποιήσεις και διευκρινίσεις για άρθρα της νομοθεσίας που σε μεγάλο βαθμό προστατεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες από νομικές επιπτώσεις για τις αναρτήσεις των χρηστών τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Twitter, όπως και άλλες εταιρείες στη Silicon Valley, βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών εδώ και μήνες. Πολιτικοί και των δύο μεγάλων αμερικανικών παρατάξεων επικρίνουν την παντοδυναμία τους, τους όρους του ανταγωνισμού, το πώς αξιοποιούν τα δεδομένα των χρηστών τους και το πώς χειρίζονται τον δημόσιο διάλογο.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε την Παρασκευή να απαντήσει, μετά την αναστολή του προσωπικού του λογαριασμού, μέσω του επίσημου λογαριασμού της προεδρίας (@POTUS), απευθυνόμενος στους «75 εκατομμύρια αμερικανούς πατριώτες» που τον ψήφισαν, τα μηνύματά του διαγράφτηκαν πάραυτα από τους διαχειριστές του Twitter.

«Το να χρησιμοποιείται άλλος λογαριασμός για να παρακάμπτεται η αναστολή αντίκειται στους κανόνες χρήσης μας», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πάντως ο Τζακ Ντόρσι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήραν οι μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται μακροπρόθεσμα να καταστρέψουν την «ευγενή υπόθεση», τα «ιδανικά του ανοικτού διαδικτύου» [1].