Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Τσέχος ομόλογός του Μίλος Ζέμαν επισφράγισαν σήμερα στην Πράγα τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση, κάτι που θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Τσεχία, παρά τις διαδηλώσεις υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον δύο διαδηλώσεις εναντίον του Κινέζου προέδρου και της πολιτικής του Ζέμαν, η στάση του οποίου επικρίνεται ως υπερβολικά φιλοκινεζική, αναμενόταν να γίνουν το απόγευμα στην Πράγα.
Μια διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «η συνείδηση δεν είναι προς πώληση» αναμενόταν να γίνει κοντά στο προεδρικό μέγαρο όπου ο Σι αναμενόταν να συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μποχούσλαβ Σομπότκα. Μια «ειρηνική συγκέντρωση υποστήριξης στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσεχία, στην Κίνα, στο Θιβέτ και την Ταϊβάν» αναμενόταν να γίνει λίγη ώρα αργότερα.
Το Πεκίνο ελέγχει το Θιβέτ από τη δεκαετία του 1950 και ΜΚΟ κατηγορούν την Κίνα για πολιτική και θρησκευτική καταστολή στην περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων.
Η επίσημη εξωτερική πολιτική της Τσεχίας βασίζεται στην αρχή της μίας Κίνας, αλλά στο κείμενο της διακήρυξης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης δεν περιέχεται καμιά συγκεκριμένη αναφορά στο ότι το Θιβέτ κι η Ταϊβάν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας.
Πάνω από δέκα διαφορετικά μνημόνια κατανόησης υπεγράφησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του Σι, του πρώτου Κινέζου προέδρου που ταξίδεψε ποτέ στην Τσεχία.
«Επιθυμώ η Τσεχία να γίνει μια πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κίνα, ένα απάνεμο λιμάνι στο οποίο τα κινεζικά πλοία θα φθάνουν έπειτα από διάφορες καταιγίδες για να βρουν μια φιλική υποδοχή», είπε ο Ζέμαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινεζικές επενδύσεις στην Τσεχία θα ανέλθουν φέτος σε 95 δισεκατομμύρια κορόνες (3,5 δισεκ. ευρώ).
Από την δική του πλευρά ο Σι τάχθηκε υπέρ μιας «συνεργασίας βασισμένης στον πραγματισμό» ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Πράγα καθώς και της «ενίσχυσης των αμοιβαίων δεσμών».
Για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Το κτίριο της προεδρίας και οδοί γύρω από αυτό είχαν κλείσει για το κοινό.
Ηγετικά στελέχη του κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης TOP 09 κρέμασαν σήμερα δύο θιβετανικές σημαίες από τα παράθυρα των γραφείων τους στο κτίριο της κάτω Βουλής της Τσεχίας.
«Πρέπει να διαδηλώσουμε εναντίον ενός δικτάτορα ο οποίος διατάσσει εκτελέσεις θανατοποινιτών, καταπιέζει τις μειονότητες, έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς προσωπολατρείας και επιβάλει μια σκληρή λογοκρισία», είπε ο πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.
Ακόμη, ο Σβάρτσενμπεργκ κατήγγειλε τη «δουλοπρέπεια» την οποία κατά την άποψή του επιδεικνύει ο πρόεδρος Ζέμαν έναντι του Πεκίνου.
Στον Σι επιφυλάχθηκε μια ιδιαίτερα τιμητική υποδοχή, του παρατέθηκε δείπνο στο ιστορικό Κάστρο της Πράγας, που αποτελεί την έδρα της προεδρίας, ενώ έγιναν επίσης 21 κανονιοβολισμοί κατά τη διάρκεια μιας ειδικής τελετής—τιμές που σπανίως επιφυλάσσονται σε άλλους ηγέτες.
Εξάλλου, μια σημαία του Θιβέτ εγέρθηκε από φοιτητές της ανώτατης σχολής κινηματογράφου της Πράγας στο κτίριο της σχολής τους.
Λίγο μετά τη διέλευση της προεδρικής οχηματοπομπής από το Κάστρο της Πράγας, υποστηρικτές του καθεστώτος του Πεκίνου επιτέθηκαν εναντίον περίπου 15 υποστηρικτών του κινήματος Φαλούν Γκονγκ, που οι κινεζικές αρχές θεωρούν αιρετική σέκτα.
Μια γιγαντιαίων διαστάσεων φωτογραφία του Δαλάι Λάμα, πνευματικού ηγέτη των Θιβετανών, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Τσεχία Βάτσλαβ Χάβελ (1936-2011), άλλοτε διαφωνούντα και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε αναρτηθεί ήδη ώστε να είναι εμφανής από τον δρόμο που συνδέει το αεροδρόμιο της Πράγας με το κέντρο της πόλης. Η λεζάντα έγραφε—στην αγγλική γλώσσα—«αυτοί οι κύριοι είναι στο σπίτι τους εδώ».
Ο Δαλάι Λάμα, το πρόσωπο του αγώνα των Θιβετανών για τη διεθνή κοινή γνώμη, είχε επισκεφθεί επανειλημμένα την Πράγα επί της προεδρίας του Χάβελ (1989-2003). Ο Χάβελ είχε περάσει πέντε χρόνια στη φυλακή στην άλλοτε Τσεχοσλοβακία επί κομμουνιστικής κυβέρνησης, που ανατράπηκε από τη «βελούδινη επανάσταση» στα τέλη του 1989.
Περίπου δεκαπέντε νεαροί διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες στον δρόμο που συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της Πράγας ενώ προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν κινεζικές σημαίες με θιβετανικές, γεγονός που προκάλεσε αψιμαχίες με υποστηρικτές του καθεστώτος του Πεκίνου.
Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Σι, περίπου 50 κινεζικές σημαίες βάφτηκαν με μαύρη μπογιά από αγνώστους, γεγονός που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χονγκ Λέι χαρακτήρισε μια απόπειρα μιας «φούχτας δολιοφθορέων» να σαμποτάρουν την επίσκεψη, που πάντως το Πεκίνο δεν αναμένει πως θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.
Η Κίνα σήμερα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τσεχίας, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται σε σχεδόν 19 δισεκ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ