Το αίτημα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), των συμμάχων της Άγγελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, για συνοριακούς ελέγχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση στη Γερμανία είναι απαράδεκτο για τη γειτονική Τσεχία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει ακόμη να κάνει πολλά για το θέμα της μετανάστευσης, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά τις βασικές αρχές της, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας των μετακινήσεων. Η Τσεχία είναι μέλος του Χώρου Σένγκεν.
"Οι πρόσφατες διαφωνίες για το μεταναστευτικό στη Γερμανία οδήγησαν σε προτάσεις για το κλείσιμο των συνόρων και την επανέναρξη των μεθοριακών ελέγχων, κάτι που για εμάς είναι απαράδεκτο", δήλωσε ο Μπάμπις σε ένα συνέδριο που διεξάγεται στην Πράγα. "Η επιτυχία της οικονομίας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή λειτουργία του συστήματος των ανοιχτών συνόρων", υπενθύμισε.
Το CSU θέλει να απαγορευτεί η είσοδος στη Γερμανία σε μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, πρόταση με την οποία διαφωνεί η Μέρκελ. Την Δευτέρα το κόμμα έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο προκειμένου να βρει μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, ενόψει και της συνόδου κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου.
Οι συνοριακοί έλεγχοι θα αποτελούσαν σημαντικό πρόβλημα για την Τσεχία, μια χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της πολλές γερμανικές εταρείες. Τα σύνορα της Τσεχίας με τη Γερμανία εκτείνονται σε μήκος 819 χιλιομέτρων και το ένα τρίτο των εξαγωγών της πηγαίνει στη γειτονική της χώρα ενώ άλλο ένα τρίτο στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, οι Τσέχοι έχουν απορρίψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, το οποίο στηρίχθηκε από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το προσχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν να επιδιώξουν την ίδρυση "περιφερειακών εξεδρών αποβίβασης" όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου προτού να φτάσουν οι αιτούντες σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία AP)