Στροφή όσον αφορά στην εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χθες ο Donald Trump, προαναγγέλλοντας ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων. Έτσι, όχι μόνο αντιστρέφει την πολιτική της σταδιακής αποχώρησης που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, Barack Obama, αλλά αναθεωρεί μία ακόμη δική του προεκλογική εξαγγελία, με την οποία είχε υποσχεθεί πλήρη και ταχεία απεμπλοκή των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική εισήγηση για το Αφγανιστάν είχε γίνει από τον υπουργό Άμυνας και το Πεντάγωνο, που θεωρούν ότι με την πλήρη αποχώρηση από τη χώρα κινδυνεύει να χαθεί οριστικά ο πόλεμος αυτός, με αποτέλεσμα η ιστορία να γράψει ότι η αμερικανική επέμβαση (από το τέλος του 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) είχε την ίδια τύχη με εκείνη των Σοβιετικών, λίγα χρόνια νωρίτερα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι το ένστικτό του τον οδηγούσε στην αποχώρηση, όμως τελικώς αποφάσισε να μείνει και «να πολεμήσει για να νικήσει», έτσι ώστε να αποφευχθούν τα σφάλματα που έγιναν σε άλλες χώρες, του Ιράκ συμπεριλαμβανομένου. «Οι συνέπειες μιας ταχείας εξόδου είναι τόσο προβλέψιμες όσο και μη αποδεκτές», τόνισε ο Trump κατά την ομιλία του σε στρατιωτική βάση έξω από την Ουάσινγκτον, στην οποία υπογράμμισε ότι «η στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τη νότια Ασία θα αλλάξει δραματικά».
Όσον αφορά στους στόχους που θέτει, είπε: «Δεν χτίζουμε εκ νέου έθνη και κράτη. απλώς σκοτώνουμε τρομοκράτες». Με τον τρόπο αυτό, έθεσε όρια και στη συνεργασία του με την κυβέρνηση της Καμπούλ, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς να λαμβάνουν ιδιαιτέρως υπόψη τους εσωτερικές ισορροπίες και συσχετισμούς. «Πυρήνας της νέας μας στρατηγικής θα είναι η κατάσταση που επικρατεί και όχι οι χρονικοί περιορισμοί», σημείωσε, ασκώντας έντονη κριτική στον προκάτοχό του για το γεγονός ότι με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε έστειλε το λάθος μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας Trump είναι και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε σε βάρος του γειτονικού Πακιστάν, προς το οποίο έθεσε ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο. «Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε σιωπηλοί αναφορικά με τους ασφαλείς παραδείσους που προσφέρει το Πακιστάν στους τρομοκράτες. Το Πακιστάν έχει να κερδίσει πολλά εάν ταχθεί με το μέρος μας στην προσπάθεια που θα καταβάλλουμε στο Αφγανιστάν. Έχει όμως να χάσει πολλά εάν συνεχίσει να φιλοξενεί τρομοκράτες».
Πάντως, η πρώτη αντίδραση από το Πακιστάν δεν ήταν ενθαρρυντική για τον Trump. «Δεν υπάρχουν καταφύγια τρομοκρατών στο Πακιστάν. έχουμε αναλάβει δράση εναντίον όλων των τρομοκρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν
Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν όχι απλώς εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικό μέρος της χώρας και να καταφέρνουν πλήγματα σε βάρος των κυβερνητικών στρατευμάτων και των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα, αλλά παρουσιάζονται σταδιακά ως παράγοντας σταθερότητας. Η αιτία είναι η ανάπτυξη και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων, όπως η αλ-Κάιντα και ο Isis, που λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στους Ταλιμπάν, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα φέρονται να βρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με την Καμπούλ, αλλά και τους Αμερικανούς.
Πλέον, τα δεδομένα αναθεωρούνται, όπως δείχνει και η πρώτη αντίδραση των Ταλιμπάν. «Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, (η χώρα) θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο νεκροταφείο γι αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Από την πλευρά του, ο αφγανός πρόεδρος, Άσραφ Γάνι, χαιρέτισε σήμερα «τη βιώσιμη δέσμευση» των ΗΠΑ στη χώρα του, αντιδρώντας στην ανακοίνωση Trump σχετικά με την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη χώρα. «Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Trump και τον αμερικανικό λαό για αυτή τη δήλωση στήριξης (…) στον κοινό μας αγώνα να απαλλάξουμε την περιοχή από την απειλή της τρομοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα στρατηγική των ΗΠΑ θα ενισχύσει την ικανότητα της αποστολής εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Απευθυνόμενος στους Ταλιμπάν, ο Γάνι τόνισε: «Δεν μπορείτε να κερδίσετε αυτό τον πόλεμο. Οι πόρτες της ειρήνης και των διαπραγματεύσεων σας είναι ανοικτές».
Διαβάστε ακόμη
ΝΑΤΟ υπέρ Trump για την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
Η Κίνα στο πλευρό του Πακιστάν, μετά τις καταγγελίες Trump
Reuters: Δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν