The Trump card

The Trump card

Παρορμητικός; εγωκεντρικός; συγκρουσιακός; μισογύνης; αλλοπρόσαλλος; λαϊκιστής; Όλα αυτά μαζί, και πιθανότατα πολύ περισσότερα, αλλά είτε τον λατρεύουμε, είτε τον μισούμε, είτε λατρεύουμε να τον μισούμε, ο Donald Trump καταλαμβάνει από την Τετάρτη το Οβάλ γραφείο αναδεικνυόμενος νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο 45ος πρόεδρος της υπερδύναμης και ο δεύτερος επιχειρηματίας σε τέτοιο θώκο μετά τον εκδότη Ουόρεν Χάρντινγκ.

Ο πρωτοφανής θρίαμβος του γεννημένου πριν 70 χρόνια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης Trump μπορεί να μούδιασε την παγκόσμια κοινή γνώμη, και να προκάλεσε απόγνωση σε Δυτική και Ανατολική ακτή, αλλά ασφαλώς αποτελεί ένα μεγάλο του κερδισμένο στοίχημα και συνάμα μια νέα πανωλεθρία για τους δημοσκόπους.

Στις εκλογές το απόλυτο αουτσάιντερ έβγαλε έναν άσο από το μανίκι του· τον... εαυτό του. Ως τηλεπερσόνα με εμπειρία, o Trump σέρφαρε μαεστρικά στα κύματα της λαϊκής οργής και της αγωνίας για το “αύριο”, μοίραζε αφειδώς ψέματα και ανεφάρμοστες υποσχέσεις, προσπάθησε και πέτυχε, αυτός ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, να προβληθεί ως ο άνθρωπος που θα φέρει τη ρήξη με την καθεστηκυία τάξη έναντι της Χίλαρι που εκπροσωπούσε το “κατεστημένο της Ουάσιγκτον”. Κάπως έτσι εξουδετέρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ 16 αντιπάλους του στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο στο μακρύ δρόμο του προς την Ουάσιγκτον.