Νέος, ο τρίτος κατά σειρά, γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα θα έχουν προπαρασκευαστική συνάντηση οι επικεφαλής των δύο ομάδων -ο Michel Barnier από την πλευρά της Ε.Ε. και ο David Davis εκ μέρους της Βρετανίας.
Οι δύο αντιπροσωπείες θα καθίσουν στο τραπέζι σε μία στιγμή που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται για τη βρετανική πλευρά και ειδικά για την πρωθυπουργό, Theresa May. Αιτία η πρόταση που κατέθεσαν την Κυριακή οι Εργατικοί, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία πρέπει να μείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης τουλάχιστον για μια τετραετία μετά την επίσημη έξοδο από την Ε.Ε. (πιθανότατα, τον Μάρτιο του 2019), χαιρετίστηκε από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι με το Brexit τελειώνει και η ενιαία αγορά -όσον αφορά δε τις Βρυξέλλες, έχουν τονίσει επίσης ότι μια χώρα εκτός Ε.Ε. δεν μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάποια χώρα-μέλος. Καθώς, όμως, το Λονδίνο εμφανίζεται πια διχασμένο, οι Ευρωπαίοι δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργείται και την αδυναμία της May να κυριαρχήσει πολιτικά -ακόμη και στο κόμμα της, όπως λέγεται, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που «φλερτάρουν» με την πρόταση των Εργατικών- και να βάλουν στο τραπέζι ακόμη περισσότερες απαιτήσεις.
«Υπάρχει, πλέον, σοβαρή πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή Ένωση για πάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικοί αντάρτες από την πλευρά των Τόρις», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Charles Grant, διευθυντής του Centre for European Reform.
Πάντως, στο επίκεντρο του νέου γύρου των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα του κόστους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι Βρυξέλλες φέρονται να αρνούνται κάθε περαιτέρω συζήτηση εάν δεν υπάρξει καταρχήν συμφωνία σε αυτό. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το Λονδίνο έκανε ένα βήμα προσέγγισης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις -αν και αρνήθηκε ότι το ποσό ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ, όπως διαρρέεται από αρκετούς της άλλης πλευράς.
Επισήμως και σε τεχνικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις στον τρίτο γύρο περιλαμβάνουν τα δικαιώματα των ξένων υπηκόοων, το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας και «άλλα θέματα που άπτονται της αποχώρησης».
Επίσης, πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου για την Πέμπτη, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της Ε.Ε., και της Βόρειας Ιρλανδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.