Τρίτη εβδομάδα μείωσης κρουσμάτων - «Καμπανάκι» ενόψει εορτών

Τρίτη εβδομάδα μείωσης κρουσμάτων - «Καμπανάκι» ενόψει εορτών

Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα μείωσης καταγράφει ο αριθμός των διαγνώσεων με κορονοϊό, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν και η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Τα πτωτικά, ωστόσο, νούμερα σε συνδυασμό με το κλίμα χαλάρωσης ενόψει των εορτών κρούουν προειδοποιητικά καμπανάκια ότι «τα σπίτια μας μπορούν τις ημέρες αυτές να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μέσα σε ένα βράδυ», όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τα 1.395 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, συντηρούν όσον αφορά στα στατιστικά την αίσθηση αισιοδοξίας που υπάρχει σε ειδικούς και κυβέρνηση, καθώς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κινούνται με σταθερτά πτωτικούς ρυθμούς.

«Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση επιτέλους των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, έχουμε περίπου γύρω στις 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα ενώ σας θυμίζω ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν» είπε η καθηγήτρια ιατρικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, «η πολύ αργή, και στ’ αλήθεια μη αναμενόμενη, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε τις ΜΕΘ στη χώρα μας με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα φέτος».

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία «θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» εξήγησε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι «αυτό βέβαια θα συμβεί μόνο εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό σχετικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αριθμό νέων κρουσμάτων και εφόσον δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές».

Η κ. Παπαευγγέλου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των περιορισμών διευκρινίζοντας ότι «δύο είναι οι βασικοί λόγοι που προβληματίζουν την Επιτροπή μας και μας εμποδίζουν να συστήσουμε άρση των μέτρων, κάτι που φυσικά όλοι μας θα θέλαμε για την περίοδο των εορτών».

Στο 82% η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά

«Πρώτον η ιδιαίτερα ψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, ακόμα και σήμερα. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid ήταν 82% στην επικράτεια, και 77% και 91% αντίστοιχα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Παπαευαγγέλου.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία» προσέθεσε.

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε τώρα σε σχέση με την 4η Μαΐου όταν άρθηκε το πρώτο lockdown, η κ. Παπαευαγγέλου υπενθύμισε ότι «είχαμε μια τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας εκείνη την ημέρα, 4 Μαΐου, είχαμε σε όλη την επικράτεια 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα. Τότε είχαμε 280 νοσηλευόμενους σε όλη την επικράτεια έναντι 3.300 σήμερα περίπου και 35 διασωληνωμένους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα έναντι 583 ασθενών σήμερα. Τέλος, στις 4 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους ενώ σήμερα είχαμε 102 θανάτους».

«Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, στις 4 Μαΐου είχε μόλις 1 ασθενή διασωληνωμένο λόγω covid ενώ σήμερα έχουμε 186 ασθενείς» διασωληνωμένους, συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοητό ότι τόσο η επιδημιολογική εικόνα, όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμες. Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας «δεν έχουμε περιθώριο, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

«Καμπανάκι» για την χαλάρωση ενόψει εορτών

Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ, τόνισε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. «Όλοι θέλουμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ποια είναι όμως η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε» διερωτήθηκε και απάντησε η ίδια στο ερώτημα λέγοντας: «Δεν θέλουμε 600 διασωληνωμένους την Πρωτοχρονιά. Η άρση κάποιων μέτρων θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτη αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Όπως εξήγησε, οι δύο λόγοι που δεν επιτρέπουν στην επιτροπή να γνωμοδοτήσει υπέρ της άρσης κάποιων μέτρων και του ανοίγματος περισσότερων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων είναι: «Η υψηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και το δεύτερο ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων» που όπως είπε, μόνο στη Δυτική Μακεδονία υπολογίζονται σήμερα γύρω στις 6.000.

«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «υπάρχει επιτέλους σταθεροποίηση των νέων διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων» των χαρακτηριστικών δηλαδή που προσδιορίζουν την επιβάρυνση της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς και μείωση των νέων κρουσμάτων στα 1.500 κατά μέσο όρο ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως επισήμανε έχουμε πλέον 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα πανελλαδικά, οι οποίες πριν από δύο εβδομάδες ήταν 450, ένα γεγονός που χαρακτήρισε παρήγορο. Όπως αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα κρούσματα που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

«Οι κόποι όλων έχουν αποτέλεσμα, οι κόποι μας φαίνεται ότι αποδίδουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και παράλληλα ο συγχρωτισμός αυξάνεται λόγω των καιρικών συνθηκών που αναγκάζει τους ανθρώπους να συνυπάρχουν περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Αναφερόμενη στο θέμα του εμβιαλιασμού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό στη χώρα μας χρειάζεται 60-70% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά -όπως τόνισε- «δεν μας φτάνει γι΄ αυτό ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος».

Στο «κόκκινο» η Δυτική Αττική - 392 ενεργά κρούσματα, 780 επαφές τους σε απομόνωση

Στην επιδημιολογική επιβάρυνση που παρατηρείται στη Δυτική Αττική, με αποτέλεσμα να γίνει σήμερα έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, αναφέρθηκε ο  Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα και στον Δήμο Αχαρνών τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 392 και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 42 έτη. Παράλληλα, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί θετικοί και 784 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές και παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και των αρμόδιων φορέων, έχουν δημιουργήσει αυτή την αύξηση στη Δυτική Αττική που είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, τους δημάρχους και γενικούς γραμματείς των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών, είπε πως σκοπός ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό, αλλά και τα νοσοκομεία «δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα θέλαμε».

Επισήμανε εκ νέου πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα. Προσέθεσε πως η χαλάρωση των μέτρων δεν είναι εφικτή και υπογράμμισε πως η πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε πως οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Κορονοϊός: Ακόμη 102 νεκροί, 583 οι διασωληνωμένοι - Στα 1.395 τα νέα κρούσματα

Σε 1.395 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην χώρα να ανέρχεται σε 122.648.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 102 ακόμα συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 583 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 17.101 μοριακοί έλεγχοι και 15.646 rapid test. Με βάση το σύνολο των τεστ η θετικότητα διαμορφώνεται στο 4,25%.

Από τα 1.395 νέα κρούσματα τα 295 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, τα 357 στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, 80 στην περιφέρια των Σερρών, 75 στην περιφέρεια της Μαγνησίας.

Αναλυτικά  γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων:

- 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

• 295 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής

• 357 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 22 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 6 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας

• 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας

• 3 κρούσματα από την Π.Ε. 'Αρτας

• 12 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας

• 2 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας

• 4 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών

• 25 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας

• 31 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου

• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας

• 9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας

• 18 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας

• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου

• 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων

• 39 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας

• 23 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας

• 2 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς

• 26 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς

• 41 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης

• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λακωνίας

• 49 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας

• 19 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου

• 75 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Νάξου

• 45 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης

• 31 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας

• 32 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας

• 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου

• 37 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης

• 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου

• 80 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών

• 5 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων (όλα από Σκιάθο)

• 14 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων

• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας

• 15 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας

• 2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας

• 11 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής

• 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

• 7 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου

4 κρούσματα υπό διερεύνηση

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.395 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5.076 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.774 (28.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

583 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 169 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 711 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 102 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3472 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.392 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.557.145 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 322.615 δείγματα.

Διαβάστε ακόμα: 

- Στο «κόκκινο» η Δυτική Αττική - 392 ενεργά κρούσματα, 780 επαφές τους σε απομόνωση

- Στο «πορτοκαλί» το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Γκ. Μαγιορκίνης: Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων

Β. Κοντοζαμάνης: Ανταπόκριση ιδιωτικών κέντρων να συμβάλουν στον εμβολιασμό εφόσον χρειαστεί

Ν. Χαρδαλιάς: Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων όπως θα θέλαμε