Θα ταξιδεύατε με αεροπλάνο εάν γνωρίζατε ότι ο κυβερνήτης ή/και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους έχει καταναλώσει τρία με τέσσερα ποτηράκια κρασί (ή whiskey) πριν την πτήση; Μάλλον όχι. Η ασφάλεια της πτήσης εξαρτάται τα μέγιστα από τους κυβερνήτες (τις κυβερνήτριες) του αεροσκάφους.
Πράγματι, οι αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν την κατανάλωση αλκοόλ από τους πιλότους 8 (ή και 12) ώρες πριν την πτήση. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να ισχύει και για τους υγειονομικούς: η ασφάλεια των ασθενών εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το εάν οι υγειονομικοί είναι εμβολιασμένοι. Με το σκεπτικό αυτό, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί υπάρχουν αντιρρήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών υγειονομικού/νοσηλευτικού προσωπικού!
Ορισμένοι, βέβαια, θα αντιτείνουν το εξής: η αεροπορική πτήση εξαρτάται και από την ασφάλεια του αεροσκάφους. Άρα, με την ίδια λογική, οι υγειονομικοί θα μπορούσαν να μιλήσουν για την «ασφάλεια» των εμβολίων. Όμως, όπως έχει δείξει (και) νέα έρευνα στην Αγγλία, την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2021, καταγράφηκαν 51.281 θάνατοι από Covid. Μόνο 640 των θανόντων, ήτοι το εξαιρετικά χαμηλό 1,25%, αναφέρετο σε θάνατο πλήρως εμβολιασμένων !!!
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Στην Ελλάδα, τώρα, το 64,4% του ενηλίκου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολισμένο. Άρα, υπάρχει, ακόμα, ένα υψηλότατο ποσοστό ανεμβολίαστων, ή μερικώς εμβολιασμένων, οι οποίοι μπορεί να «πυροδοτήσουν» συνθήκες νέου lockdown!
Σε αυτό προσθέτω ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, η αποτελεσματικότητα τόσο του εμβολίου Pfizer όσο και του εμβολίου AstraZeneca έναντι μόλυνσης από τον ιό, μειώνεται στο περίπου 50% τέσσερις μήνες και δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Συνεπώς, οι Έλληνες, 70 ετών και άνω, οι οποίοι εκλήθησαν στα τέλη Μαρτίου για την πρώτη δόση και περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά, για την δεύτερη δόση, θα αντιμετωπίσουν, πολύ σύντομα, νέο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Κάτι που μάλλον δικαιολογεί γιατί όλοι οι άνω των 70 πρέπει να κληθούν (και μάλλον θα κληθούν σύντομα) για τρίτη δόση εμβολίου. Αυτό, σε συνδυασμό με την δύναμη της πειθούς ή/και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγορίας ανεμβολίαστων, θα απομακρύνει το κίνδυνο νέου lockdown στην Ελλάδα τον χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πλήρης εμβολιασμός (δύο δόσεις) έστω και με 50% αποτελεσματικότητα αφού παρέλθει τετράμηνο (από την δεύτερη δόση) σώζει ζωές. Επομένως, η τρίτη δόση, και αυτό θα μειώσει την δυσπιστία ενάντια στα εμβόλια, θα μπορούσε να είναι μικρότερη από την πρώτη/δεύτερη δόση όπως εκτιμά νέα ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet
Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool