Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τις εγκύους που θα μολυνθούν με κορονοϊό
Πρόεδρος Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας

Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τις εγκύους που θα μολυνθούν με κορονοϊό

Έκκληση σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης να εμβολιαστούν -είτε πριν προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη ή αν φοβούνται αμέσως μετά το πρώτο τρίμηνο- απευθύνει μιλώντας στο Liberal ο πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος Λουκάς Κλέντζερης.

Ο δόκτωρ Κλέντζερης εξηγεί πως ο συνδυασμός της λοίμωξης του κορονοϊού και της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και ενέχει τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου για τη γυναίκα έγκυο σε σχέση με το να νοσήσει από κορονοϊό μια γυναίκα ανάλογης ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα που ωστόσο δεν θα είναι σε εγκυμοσύνη.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου, η λοίμωξη του κορονοϊού κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό με νέους κινδύνους για τη γυναίκα και το έμβρυο, ενώ ήδη δυστυχώς μετράμε περισσότερα από τρία περιστατικά όπου έχουν χαθεί εγκυμονούσες  που κόλλησαν Covid και έχουν γεννηθεί μωρά τα οποία οι γιατροί κατάφεραν να πάρουν με καισαρική τομή από την έγκυο πριν πεθάνει και τα οποία δεν πρόκειται δυστυχώς ποτέ να γνωρίσουν τη μητέρα τους.

Παρότι κάθε θάνατος από κορονοϊό είναι μία βαρύτατη απώλεια, οι θάνατοι νέων γυναικών την ώρα που ετοιμάζονται να κάνουν οικογένεια έχουν ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, Mόλις χθες χάθηκε άλλη μία νέα γυναίκα 27 ετών η οποία νοσηλευόταν στη Θεσσαλονίκη έχοντας κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου μέχρι τη στιγμή που κόλλησε. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος εξηγεί ότι η εγκυμοσύνη είναι μία περίπτωση όπου πρέπει οπωσδήποτε να έχει εμβολιαστεί η γυναίκα, καθώς η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μεγάλη. Η Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας θα φροντίσει να ενημερωθούν όλοι οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ θυμίζει σε όλους τους ανθρώπους πως αν ο γιατρός που μας παρακολουθεί μας δίνει συμβουλές ή οδηγίες οι οποίες δεν συντάσσονται με την επίσημη θέση της επιστήμης τότε θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε γιατρό.

Ο Λουκάς Κλέντζερης υπογραμμίζει  ότι οι έγκυες πρέπει να είναι εμβολιασμένες και για τη γρίπη κάθε χρονιά - ειδικά φέτος που ο γιος της γρίπης θεωρείται απρόβλεπτος και ζητά σε κάθε στάδιο της ζωής μας να ακούμε τη φωνή της λογικής και τη φωνή της επιστήμης και να μην παρασυρόμαστε από ακραίες φωνές ή αιρετικές απόψεις