Τι θα γίνει με την τιμή του φυσικού αερίου αν ξεκινήσουν εχθροπραξίες στα ουκρανορωσικά σύνορα; Αν προκύψει έλλειψη στις ποσότητες δεν είναι λογικό και αναμενόμενο να εκραγεί και η τιμή με προφανείς επιπτώσεις και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50 - 60% από το φυσικό αέριο; Θα συνεχιστεί το ράλι στην τιμή του πετρελαίου; Ήδη «πιάσαμε» τα 95 δολάρια το βαρέλι και τα 100 δολάρια βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής. Όσο για τα σιτηρά, δεν πρέπει να μπουν και αυτά στην εξίσωση; Η Ουκρανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών διεθνώς. Θα έχει μια μεγαλύτερη κρίση συνέπειας στις τιμές των πρώτων υλών;
Σε λίγες ώρες η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου αλλά η ανησυχία της αγοράς δεν αφορά στο τι έγινε αλλά στο τι θα γίνει. Με το φυσικό αέριο από χθες και πάλι πάνω από τα 80 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την τιμή του πετρελαίου μπρεντ να σπάει από χθες το βράδυ και το φράγμα των 96 δολαρίων και την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να παραμένει σταθερά πάνω από τα 220 ευρώ, ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με πληθωρισμό άνω του 6% που θα είναι η μεγαλύτερη μεταβολή από το 1997 μέχρι σήμερα.
Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμο καθώς θα δοκιμαστούν οι αντοχές των επιχειρήσεων όσον αφορά στο κατά πόσο θα μπορούν να απορροφούν έστω ένα μέρος των ανατιμήσεων με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες. Μόλις χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος λειτουργίας των βιομηχανιών των τελευταίων 20 ετών. Η αύξηση με ποσοστό άνω του 23% δεν έχει καταγραφεί από το 2000 και μετά.
Η επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα από την αύξηση των τιμών είναι δεδομένη και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο που θα φτάσει η έκταση της ζημιάς. Επίσης, εξαιρετικά κρίσιμο μεταξύ άλλων και για την πορεία της οικονομίας φέτος θα είναι να καταγραφεί η αντίδραση των νοικοκυριών στις πολύ αυξημένες τιμές. Δηλαδή, το αν θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ή όχι. Άλλωστε, οι μεγάλες ανατιμήσεις μέχρι στιγμής αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης (ενέργεια και τρόφιμα) όπου η μείωση της κατανάλωσης δεν είναι εύκολη.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως, σταθεροποίηση του πληθωρισμού δεν αναμένεται πριν από το τέλος του α’ εξαμήνου καθώς θα πρέπει οι τρέχουσες τιμές να ξεκινήσουν να συγκρίνονται με τις αντίστοιχες περυσινές. Ο βαθμός και ο χρόνος εκτόνωσης του φαινομένου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το αν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, το πότε θα γίνει αυτή και το ποια θα είναι η έκταση που θα λάβει.