Οι πρώτες αλλαγές στον σχεδιασμό της εθνικής διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην οποία ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του χθεσινού του διαγγέλματος, τον συντονισμό Κυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, είναι έτοιμες και σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής κ. Χαρδαλιάς και οι συνεργάτες του στην Πολιτική Προστασία βρίσκονται μια ανάσα από την επίσημη ανακοίνωσή τους.
Στη βάση τριών νέων κέντρων θα στηθεί η εθνική προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν δικού της προσχεδιασμού ως προς τα χαρακτηριστικά και τον ρόλο του κάθε κέντρου.
Κέντρο Ιχνηλάτησης στήνεται στη ΓΑΔΑ το οποίο θα στελεχωθεί από αστυνομικούς και πυροσβεστες και θα αναλάβει τη διερεύνηση ολόκληρου του κύκλου επαφών των κρουσμάτων. Κεντρικό Εποπτικό κέντρο, που θα έχει την πλήρη εποπτεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα, στήνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο επικεφαλής θα είναι η Πολιτική Προστασία αλλά θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση φορείς. Και τα δύο αυτά κέντρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι έτοιμα μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ ήδη στημένο είναι το Κέντρο Ενημέρωσης, με έδρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, με 80 πυροσβέστες οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν από τον ΕΟΔΥ με ειδικό σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο που θα ενημερώνουν επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις επαφές αυτών για το τι οφείλουν να κάνουν και τι πρέπει να αποφεύγουν.
Και τα τρία αυτά Κέντρα δεν απευθύνονται απευθείας στο κοινό, σχεδιάστηκαν όμως για την προστασία του. Αποτελούν τα νέα εργαλεία της χώρας στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τρέχει ήδη ακραία σενάρια, τα οποία είναι απόρρητα, ώστε να είναι το κράτος σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή τροπή που μπορεί να πάρει η πανδημία στη χώρα.
Σχετικά με την πρώτη γεύση που πήραν οι πολίτες χθες το βράδυ, από την ανάθεση του συντονισμού της κατάστασης στη ΓΓΠΠ μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, με το ενημερωτικό μήνυμα στα κίνητά τους από το 112, μας ενημέρωσαν ότι η αποστολή του συγκεκριμένου μηνύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που τους δόθηκαν, είχε 83% επιτυχία. Όσον αφορά το 17% που δεν έλαβε το μήνυμα, αυτό που συνιστά η γενική γραμματεία είναι για τους κατόχους παλαιάς τεχνολογίας κινητών, να μπουν στο site της και να κάνουν εγγραφή, για τους ηλικιωμένους να καλέσουν στο 112 και να ζητήσουν εγγραφή τηλεφωνικά με αποστολή ακόμα και φωνητικού μηνύματος στο σταθερό αν δεν διαθέτουν κινητό ή ηλεκτρονική διεύθυνση ταχυδρομείου και για τους κατόχους έξυπνων κινητών να επισκεφθούν το site για να προχωρήσουν σε αναγκαίες αλλαγές στις ρυθμίσεις του λογισμικού της συσκευής τους. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το Υπουργειο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διερευνά περαιτέρω τη συγκεκριμένη αναφορά για να εντοπίσει σημεία που χρήζουν βελτίωσης.
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ σήμερα, και έχει στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, αναφέρεται ρητά ως προς τον ρόλο του επικεφαλής της ΓΓΠΠ ότι «δύναται για λόγους δημόσιας υγείας και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού να κηρύξει με απόφασή του περιοχές της επικράτειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα μια δομή έχει πληγεί ιδιαίτερα και δεν μπορεί να αγοράσει προμήθεια υλικών ειδκών για ατομική προστασία, κατά παρέκκλιση, θα δίνεται η δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να αποκτά με ευελιξία άμεσα τις απαραίτητες προμήθειες. Ακόμα, η ΠΝΠ ορίζει για τη ΓΓΠΠ ότι μπορεί ο ΕΟΔΥ να της παρέχει «για λόγους επιχειρησιακής προετοιμασίας και λειτουργίας της για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών επιδημιολογικού συσχετισμού, δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας των υποκειμένων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο)».