Τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο
Βιβλίο

Τρία βιβλία σε επανέκδοση για να διαλέξετε με τον Φιλελεύθερο

Οι Φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Μαζί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββατοκύριακου 18-19 Ιουλίου επανακυκλοφορούν τα βιβλία:
 

Ελευθερία & Νόμος- Bruno Leoni


 

Ελευθερία & Νόμος -Bruno Leoni

Το Ελευθερία και Νόμος του φιλελεύθερου Ιταλού φιλόσοφου και νομικού Bruno Leoni είναι μια συναρπαστική, εξονυχιστική και διανοητικά ερεθιστική μελέτη της σχέσης του νόμου με την ελευθερία.

Ο Leoni εξετάζει τις αρχές, την ιστορία και την πρακτική των δικαιικών συστημάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόσο στις αγγλοσαξονικές χώρες όσο και στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, και εξάγει πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το είδος του δικαίου που προάγει την ελευθερία υπό την κλασική, φιλελεύθερη έννοια της απουσίας εξαναγκασμού, για το είδος των δικαιικών συστημάτων που την περιορίζουν, και για το αληθινό νόημα της νομοκρατίας ως θεμέλιου μιας φιλελεύθερης κοινωνικής τάξης. Στην πορεία, ο Leoni μπαίνει βαθιά σε ζητήματα που αφορούν, εκτός από το δίκαιο, τις έννοιες της ελευθερίας και του εξαναγκασμού, τη διάκριση των εξουσιών, τη δημοκρατία, την πολιτική αντιπροσώπευση, το πρόβλημα της επιρροής των ειδικών συμφερόντων στις πολιτικές διαδικασίες, τη λειτουργία της αγοράς σε αντιδιαστολή με την πολιτική, την επιστημονική μεθοδολογία, τη γλώσσα και τις χρήσεις της.

Η ευρυμάθεια του Leoni είναι εντυπωσιακή, η διαύγεια και η δύναμη των συλλογισμών του ένα διαρκές ερέθισμα για τον νου, τα συμπεράσματά του μια αστείρευτη πηγή προβληματισμού. Το Ελευθερία και Νόμος είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της φιλελεύθερης βιβλιογραφίας του εικοστού αιώνα, μια διαχρονική συμβολή στη διαρκή αναζήτηση ενός τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, που μεγιστοποιεί την ατομική ελευθερία κατά τρόπο συμβατό με τις εύλογες απαιτήσεις της κοινωνικής συμβίωσης και συνεργασίας. Καμία φιλελεύθερη βιβλιοθήκη δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς αυτό.


Προς την ευημερία - Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, Κώστας Χ. Χριστίδης

Προς την ευημερία - Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, Κώστας Χ. Χριστίδης

Η προαγωγή της ευημερίας αποτελεί σταθερή, αλλά δύσκολα επιτεύξιμη επιδίωξη των ατόμων και, ως εκ τούτου, των ανθρώπινων κοινωνιών. Κάθε εξέλιξη στην προσπάθεια αυτή δημιουργεί νέες καταστάσεις, νέα προβλήματα, που απαιτούν λύσεις. Στον σύγχρονο κόσμο μας, θέματα όπως η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τους νέους, η κατάχρηση της λογικής σε μια προσπάθεια υπερβολικού κεντρικού προγραμματισμού έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα.

Άλλα προβλήματα, όπως η αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος, η παρακμή της δημοσιογραφίας, ο λαϊκισμός και η κουλτούρα χαμηλής εμπιστοσύνης, εμφανίζονται με ιδιαίτερη ένταση στην Ελλάδα. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που αναλύονται στο παρόν βιβλίο. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι επιδράσεις στο τρίγωνο «παγκοσμιοποίηση / ανάπτυξη / κοινωνικές επιλογές» κινούνται σε μια λογική ανοιχτής έκβασης ή απροσδιοριστίας. Οι αντιλήψεις που σήμερα επικρατούν στον μέσο Ελληνα είναι ότι το κράτος μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, αρκεί να φύγουν οι ανίκανοι και διεφθαρμένοι που κυβερνούν τη χώρα και να έλθουν στην εξουσία κάποιοι άλλοι, δίκαιοι και ικανοί, που θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις και θα ανακατανείμουν τον πλούτο προς όφελος όλων. Πρόκειται για ουτοπία - με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Ετσι, η επιχειρηματολογία του βιβλίου αποβλέπει στη «μετατόπιση παραδείγματος» προς την κατεύθυνση του λιγότερου κρατισμού και την ανάληψη περισσότερης ατομικής ευθύνης στην επιδίωξη της ευημερίας. Μια ευημερία που πάει πιο μακριά από τον υλικό κόσμο, καλύπτοντας, πέρα από το έχειν, και το είναι.

Το κρητικό ζήτημα -Τετράδια Ιστορίας

Το κρητικό ζήτημα -Τετράδια Ιστορίας

Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936) κατέχει δεσπόζουσα θέση στο ελληνικό πάνθεον. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και ικανότερους ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα εκπροσώπους της εγχώριας πολιτικής τάξης. Από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ασπάστηκε το ιδεολογικό ρεύμα του φιλελευθερισμού και στην πορεία κατάφερε όχι μόνο να εφαρμόσει ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο φιλελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και να καταστεί σημείο αναφοράς για τους επιγόνους τους. Ήταν από τους πολιτικούς που δεν δίσταζε να επωμιστεί το ρίσκο και το κόστος των επιλογών του και που έγκαιρα αποκωδικοποιούσε τις γεωπολιτικές μεταβολές.

Με αφορμή την 84η επέτειο από τον θάνατό του, το Ίδρυμα Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου – Λέσχη Φιλελευθέρων και η εφημερίδα Φιλελεύθερος εξέδωσαν ένα τρίτομο αφιέρωμα με επανέκδοση κειμένων, που καταδεικνύουν την άρρηκτη σχέση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Όπως γράφει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθέριου Βενιζέλου Γεώργιος Κ. Στεφανάκης:

Βάση επαλήθευσης του «αξιώματος» παρέχει (και) η πρόσφατή μας ιστορία. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «...ουκ εώει καθεύδειν το του Βενιζέλου τρόπαιον»... Ασφαλώς ο Καραμανλής σφράγισε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Αναδείχθηκε, και ο βενιζελικότερος των επιγόνων. Αυτός μας ενέταξε στην Ευρώπη. Έτσι αποφασιστικά προώθησε τον αστικό μας εκσυγχρονισμό. Όραμα ήταν (και αυτό) του μέγιστου Κρητικού. Παρά τα εξαιρετικά, όμως, καραμανλικά επιτεύγματα, προηγουμένως, ο Βενιζέλος χάρισε στη χώρα τη βιωσιμότητά της. Έτσι και καθιερώθηκε: ο πρύτανις μεταξύ των κορυφαίων.