Τραμπ σε Ερντογάν: Καμία διαπραγμάτευση, αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας

Τραμπ σε Ερντογάν: Καμία διαπραγμάτευση, αν δεν απελευθερωθεί ο πάστορας

Μπορεί η τουρκική λίρα να κατρακυλάει και η οικονομία της χώρας να οδεύει σε αδιέξοδο, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υποχωρεί και πιέζει ακόμα περισσότερο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησαν ΗΠΑ-Τουρκία μέσω της τουρκικής αποστολής που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον, χτες ήρθε ένα τελεσίγραφο από την αμερικάνικη πλευρά που «πάγωσε» τους Τούρκους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, προειδοποίησε χτες τον πρέσβη της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα άλλο να διαπραγματευτούν μέχρι να απελευθερωθεί ο αμερικάνος πάστορας.

«Κατόπιν αιτήματος του τούρκου πρεσβευτή, ο πρεσβευτής Τζον Μπόλτον συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς (τη Δευτέρα) στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έδωσε το μήνυμα στον πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Κιλίτς είχε ζητήσει τη συνάντηση, η οποία επικεντρώθηκε στην κράτηση του ευαγγελιστή πάστορα, Άντριου Μπράνσον σε τουρκικές φυλακές. Η κυβέρνηση Τραμπ αυτή τη στιγμή δεν έχει προτάσεις για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι και πρόσθεσαν πως δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κιλίτς.

Παρά τα δημοσιεύματα περί του ότι η Ουάσινγκτον έχει ορίσει προθεσμία στην Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον και να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επέβαλαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Ερντογάν, για να επιτείνει την πίεση που ασκεί στη χώρα να απαλλάξει και να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον. Ο πάστορας κατηγορείται ιδίως ότι υποστήριξε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία σε χάλυβα και αλουμίνιο.