Τούρκος ΥΠΕΞ: Το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει του Ιράκ

Τούρκος ΥΠΕΞ: Το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει του Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως το στρατόπεδο Μπασίκα στο Ιράκ δημιουργήθηκε για να εκπαιδεύσει τοπικές δυνάμεις στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας ότι η Βαγδάτη γνώριζε για την δημιουργία του.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι προειδοποίησε την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το να διατηρεί στρατεύματα της στο ιρακινό έδαφος.

Τα περισσότερα από τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στην βάση Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης, όπου βοηθούν στην εκπαίδευση ιρακινών κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και σουνιτών μαχητών.

«Το στρατόπεδο Μπασίκα δημιουργήθηκε εν γνώσει της ιρακινής κυβέρνησης», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Οι αξιωματούχοι της Βαγδάτης έχουν επισκεφτεί αυτό το στρατόπεδο και έχουν χορηγήσει οικονομική στήριξη σε αυτό κατά το παρελθόν», συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει τη στρατιωτική επιχείρηση με το κοινοβούλιο του Ιράκ να καταδικάζει χθες βράδυ την απόφαση, ζητώντας την αποχώρηση των 2.000 Τούρκων στρατιωτών. Τα δύο γειτονικά κράτη ανακάλεσαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ