Τουρκική χερσαία εισβολή στη Συρία

Τουρκική χερσαία εισβολή στη Συρία

(Φωτ. Τουρκικά άρματα μάχης και οχήματα βαρέως πυροβολικού από το 5ο Τάγμα του Gaziantep, συγκεντρωμένα χθες, 23 Αυγούστου, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image).

Περίπου 10 τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας και πυροβολούν προς την κατεύθυνση θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.

Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της διεθνούς αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, πριν από την αυγή, μια επιχείρηση με την ονομασία "Ασπίδα του Ευφράτη" με τη συμμετοχή μαχητικών του αεροσκαφών και των ειδικών του δυνάμεων για να εκδιώξει το ΙΚ από την Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στη συριακή μεθόριο με την Τουρκία.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται επίσης στη μεθόριο μεταδίδει ότι βλέπει έξι τουρκικά άρματα μάχης μέσα στο συριακό έδαφος και ότι υπάρχουν σφοδροί βομβαρδισμοί.

Στο συριακό έδαφος εισήλθαν σήμερα από την Τουρκία και αντάρτες του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης που διεξάγεται με στόχο την εκδίωξη από την Τζαραμπλούς των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στο Reuters διοικητής των Σύρων ανταρτών.

Νωρίτερα, άρματα μάχης του τουρκικού στρατού είχαν λάβει θέσεις μάχης και πραγματοποίησαν βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος, χωρίς ωστόσο, να διασχίσουν τη συνοριακή γραμμή, μεταδίδει το CNN Turk.

Στα τηλεοπτικά πλάνα που μεταδίδονται διακρίνονται αρκετά άρματα μάχης να πραγματοποιούν ελιγμούς.

Στο στόχαστρο IK και PYD

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του άρχισε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία που έχουν στόχο να σταματήσουν τις απειλές που θέτουν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική πολιτοφυλακή PYD.

Η Τουρκία έχει επιτύχει μια πιο ασφαλή, πιο ισχυρή θέση και πιο ελπιδοφόρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τόνισε ο Ερντογάν.

"Αρχίσαμε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία στις 04.00 σήμερα το πρωί με στόχο να εξαλείψουμε τις απειλές που θέτει το ΙΚ και οι Κούρδοι της Συρίας", δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να "θέσει ένα τέλος" στα προβλήματα στα τουρκικά σύνορα, καθώς δέχεται συχνές επιθέσεις στην περιοχή των συνόρων της από περιοχές της γειτονικής Συρίας.

Οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου στη γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα πληρώσουν "ακριβά", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία θέλει να απομακρύνει τη σκιά που έχει ρίξει το Ισλαμικό Κράτος στη θρησκεία του Ισλάμ, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν να κρατούν ενεργές, απασφαλισμένες χειροβομβίδες, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μέλος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαφωνεί με τον αμερικανό σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή του στους κούρδους αντάρτες της Συρίας στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι μια προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας πρέπει να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη διαφορετικά η Τουρκία θα "κάνει ό,τι είναι απαραίτητο", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την έναρξη μιας επιχείρησης από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Ο Τσαβούσογλου, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Άγκυρα, είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να έρθει κανείς απέξω και να εγκατασταθεί στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, στόχο της τουρκικής επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια "κατάφωρη επίθεση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας" και απορρέει από μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, στο Ιράν και στην κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Ξελίλ πρόσθεσε πως η τουρκική απαίτηση να αποσυρθούν οι YPG ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να απαντηθεί μόνο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έναν συνασπισμό που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του οποίου η κουρδική οργάνωση είναι σημαντικό μέλος.

Και ειδικές δυνάμεις

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαιώνει τη δράση και τουρκικών ειδικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τζαραμπλούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και μονάδες του τουρκικού πυροβολικού, με την αεροπορική κάλυψη μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην αναφερόμενη πόλη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει ακόμη αρχίσει, καθώς γίνεται προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθεί μία ασφαλής δίοδος για τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο αντικειμενικός σκοπός της στρατιωτικής αυτής επιχείρησης, εντοπίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά και στην ενίσχυση της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Στο στόχαστρο της πολεμικής επιχείρησης βρέθηκαν 63 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους στα βόρεια της Συρίας, που εβλήθησαν με πυρά πυροβολικού 224 φορές, αναφέρουν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Η Τουρκία είχε δηλώσει από τη Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε “ολική εκκαθάριση” των συνόρων της, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μετά την τελευταία αιματηρή βομβιστική επίθεση στην πόλη Γκαζιαντέπ.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην τουρκική επιχείρηση στην Τζαραμπλούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον "συγχρονίζεται" με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ στα σχέδια.

Ο αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Τουρκία.

Μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και αεριωθούμενα υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού εξαπέλυσαν σήμερα επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθόριο με τη Συρία.

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

"Η Τουρκία είναι σε συριακό βάλτο"

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD) των Κουρδων της Συρίας, έγραψε σήμερα σε ένα "τουίτ" ότι η Τουρκία εισέρχεται σε έναν "βάλτο" με την επιχείρησή της στη Συρία και θα ηττηθεί εκεί, όπως και το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, έπληξε σήμερα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί ως απειλή το PYD του Μούσλιμ, το οποίο μάχεται επίσης εναντίον του ΙΚ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, λόγω των διασυνδέσεών του με τους κούρδους μαχητές που διεξάγουν το δικό τους αντάρτικο σε τουρκικό έδαφος από το 1984.

"Η Τουρκία είναι σε συριακό βάλτο. Θα ηττηθεί όπως το Νταές", έγραψε ο Μούσλιμ στο Twitter στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά. Νταές είναι το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού επίσης ως ISIS ή ISIL.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Ο Joe Biden έφθασε στην Άγκυρα