Τουρκική επέλαση στο Αιγαίο με "όχημα" το ΝΑΤΟ

Τουρκική επέλαση στο Αιγαίο με "όχημα" το ΝΑΤΟ

Το απόρρητο έγγραφο 17 σημείων που κατέθεσε η Τουρκία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου προκαλεί σημαντικές παρενέργειες καθώς αποδυναμώνει καθοριστικά τη συνεισφορά της Συμμαχίας στο προσφυγικό και επιδεινώνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κλιμακώνοντας την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο, αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής.

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική κίνηση και επισημοποιείται στο έγγραφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Ωστόσο, η Ελλάδα εξαρχής ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα μακροχρόνια σχέδια της Άγκυρας.

Η αναδίπλωση της Τουρκίας από την απόφαση του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση στο Αιγαίο συνδυάστηκε με το έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται το σύνολο των διεκδικήσεων της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας. Πρόκειται για μια επίσημη, διεθνή πραγματική επιχείρηση που εμπεριέχει τη στρατηγική κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο μισό Αιγαίο.

Μερικές από τις απαιτήσεις της Τουρκία συμπεριλαμβάνουν να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, ενώ επιμένει στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία αμφισβητεί για πρώτη φορά ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».

Επίσης, η Τουρκία απαιτεί από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα νησιών. Η Άγκυρα αναφέρεται, μάλλον, έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, και στα οποία έχουν δώσει τουρκικά ονόματα.

Η ελληνική κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στο τουρκικό έγγραφο, καθώς στόχος της είναι να τονίσει τις ευθύνες της Τουρκίας στο προσφυγικό και να σημειώσει πως οι τουρκικές θέσεις δεν θα γίνουν δεχτές από την Αθήνα.

Τέλος, η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα της Συμμαχίας να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Αναλυτικά το κείμενο με τα 17 σημεία

«Το πλήρες κείμενο που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik (στις παρενθέσεις οι ερμηνείες των όρων), έχει ως εξής:

Αγαπητοί κύριοι,

1. Θα ήθελα να επεκτείνω την εκτίμησή μου εκ μέρους της TMAs (τουρκικές στρατιωτικές αρχές) για τη συνεχή στήριξή σας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο Πέλαγος και στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σας πληροφορώ για το αίτημα των TMAs στις Αρχές της SHAPE (Ανώτατο Συμβούλιο - Αρχηγείο των Συμμαχικών Δυνάμεων) να λάβουν υπόψη τα παρακάτω θέματα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού σχετικά με την προαναφερθείσα επιχείρηση.

Α. Ζητάμε από τις Αρχές της SHAPE να λάβουν υπόψη την πολιτική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των φάσεων.
Β. Θα επιστήσω την προσοχή σας στις ενδεχόμενες αμφισβητούμενες πολιτικές περιοχές μεταξύ των συμμαχικών χωρών.
C. Οι θαλάσσιες δραστηριότητες αναμένεται να μεταφερθούν μακριά από τις προβληματικές περιοχές του Αιγαίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση ανάμεσα στα συμμαχικά κράτη.
D. Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές θεωρούν αναγκαίο ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να είναι σεβαστές δεόντως κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού. (Σ.σ. πιθανότατα αναφέρονται στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ ή και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς άλλες συμφωνίες δεν υπάρχουν.)
E. Οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ξεχωριστό πλάνο γι' αυτή την επιχείρηση. Μέχρι τότε η επιχείρηση αναμένεται να μεταφερθεί στη νομική δομή της Operation Active Endevour (επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο) και η προτεραιότητα θα έπρεπε να δίνεται στις τρέχουσες δραστηριότητες της SNF (μόνιμες ναυτικές δυνάμεις, δηλαδή αυτές που έχει σταθερά το ΝΑΤΟ σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μεσόγειο), με συνεισφορά πλοίων από ορισμένα μέλη για τη στήριξη των Surge Operations. Η συμμετοχή των μονάδων OAE, που βρίσκονται σε ετοιμότητα, μπορεί να ληφθεί ως βάση αυτής της επιχείρησης.
F. Oι τουρκικές στρατιωτικές αρχές πιστεύουν στην ανάγκη να υπάρχει μια δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Τουρκία - Ελλάδα και την Ε.Ε. (FRONTEX).Για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, οι αναγκαίοι μηχανισμοί πρέπει να μπουν σε εφαρμογή πριν από την εκτέλεση της επιχείρησης.
G. Οι TMAs αναμένουν η μη πολεμική φύση της επιχείρησης να παραμείνει σε κάθε στάδιο αυτής.
H. Κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής φάσης, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα δεν θα πρέπει να επηρεαστούν με κανέναν τρόπο.
I. Οι TMAs θεωρούν ότι μόνο οι ISR (σ.σ. είναι τα αρχικά από Intelligence, Surveillance, Reconnaissance, δηλαδή πληροφορίες - επιτήρηση - αναγνώριση δραστηριοτήτων) επιτρέπονται στη διάρκεια της επιχείρησης που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο.
J. Κατά τη διάρκεια της αποστολής ISR, οι μονάδες του ΝΑΤΟ αναμένεται να μην εμπλακούν στις ασυνήθιστες προσφυγικές δραστηριότητες πέραν των γεγονότων που περιέχονται στη SOLAS (συνθήκη ασφάλειας ζωής στη θάλασσα) και την υποχρέωση διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα. Στην περίπτωση πιθανών ISR δραστηριοτήτων στο Αιγαίο, οι SAR (Search And Rescue - έρευνας και διάσωσης) περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) θα πρέπει να είναι σεβαστές δεόντως. Οι TMAs δεν θα δεχτούν τους ισχυρισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τους Athens FIR Limitations (την ευθύνη της Ελλάδας στο FIR που δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι).
Κ. Οι SNMG, HELOS και MPAs (δυνάμεις του ΝΑΤΟ) αναμένεται να λειτουργήσουν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Ισχυρισμοί σχετικοί με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στα OPGEN Directives (γενικές επιχειρησιακές οδηγίες). Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του ΝΑΤΟ MPAs κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του Athens FIR θα πρέπει να αποφευχθεί. Η χρήση του ATO/ACO (επιχειρησιακές οδηγίες) σε συμφωνία με τις σίγουρες διαδικασίες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης, ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ.
L. Οποιαδήποτε προσπάθεια σχετιζομένη με την επέκταση του TTW (Territorial Waters=χωρικά ύδατα) και του εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αναμένεται να αποφευχθεί.
Μ. Οι ΤMAs αναμένουν το ΝΑΤΟ να μη σχεδιάσει και μεταφέρει κάποια ναυτική/στρατιωτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ελλιμενισμών στις γεωγραφικές παρατάξεις και του αποστρατιωτικοποιημένου στάτους των νησιών του Αιγαίου, και οποιονδήποτε σχεδιασμό ο οποίος θα οδηγήσει στη φθορά του στάτους αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.
N. Οποιαδήποτε μορφή ελευθερίας, όπως αθώα μεταφορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην πιο πιθανή της έκταση.
O. Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων, αναμένεται να αποφευχθεί και μια πολύ πιο απλή και επιχειρησιακή λύση θα μπορούσε να βρεθεί, όπως χρησιμοποιώντας γράμματα ή/και αριθμούς.
P. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η επιχείρηση αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη: το ένα να μεταφερθεί στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο είναι οι ISR δραστηριότητες να μεταφερθούν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Q. Η στρατηγική διοίκηση αυτής της επιχείρησης θα μπορούσε να σχεδιαστεί και μεταφερθεί με ακρίβεια και προσοχή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους εκπροσώπους.

2. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά που λαμβάνετε υπόψη τις ανησυχίες μας πάνω στο θέμα. Ο σύνδεσμος είναι ο πλωτάρχης Halil AKSU.

Με σεβασμό,
Ethem Buyukisik»

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας, το απόρρητο έγγραφο των 17 σημείων που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, για να επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις μας μπροστά στην απολύτως αβάσιμη αισιοδοξία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζουμε ότι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Καμμένος μας διαβεβαίωνε ότι η συμφωνία, όχι μόνο δεν είχε κανένα πρόβλημα υλοποίησης, αλλά αυτονόητα περιελάμβανε και τα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα έδειξε να απορεί και να ενοχλείται όταν διατυπώναμε τις επιφυλάξεις μας για όλα αυτά που σήμερα δυστυχώς επαληθεύονται από τη συγκεκριμένη διαρροή.

Αυτά ως προς τον κ. Καμμένο.

Όσον αφορά τον μοιραίο για τους Έλληνες κ. Τσίπρα, ελπίζουμε στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στηριζόμενος στους υπάρχοντες συσχετισμούς και στη διεθνή, αλλά και γειτονική πραγματικότητα».

 ΛΑ.Ε: Το αποκαλυπτικό τουρκικό έγγραφο στο ΝΑΤΟ και οι εγκληματικές εθνικές κυβερνήσεις

Ο Παν. Λαφαζάνης, επικεφαλής της ΛΑ.Ε, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής για το Τουρκικό έγγραφο προς το ΝΑΤΟ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«To αποκαλυπτικό έγγραφο, το οποίο κατέθεσε η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, σε σχέση με τις δραστηριότητες του τελευταίου στο Αιγαίο, αποδεικνύει ότι το Τουρκικό καθεστώς αξιοποιεί ως όχημα τη Νατοϊκή εμπλοκή στον Αιγιακό χώρο για να προωθήσει με τον πλέον απροκάλυπτο, αναβαθμισμένο και επίσημο τρόπο την ''''γκριζοποίηση'''' του Αιγαίου.

Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές η Ελλάδα να στηρίζει και να συμμετέχει σε μια Νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, μέσω της οποίας αμφισβητούνται άμεσα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με σκοπό να προκληθούν απαράδεκτα τετελεσμένα.

Η παραδομένη κυβέρνηση Τσίπρα και το υποτελές μνημονιακό πολιτικό μπλοκ φέρουν κάτι παραπάνω από εγκληματικές εθνικές ευθύνες γιατί συναίνεσαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τη Νατοϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο.

Ακόμα βαρύτερες είναι οι εθνικά εγκληματικές  αυτές ευθύνες τους, όταν συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στο ρόλο του ΝΑΤΟ, την ώρα που το τελευταίο φαίνεται να συμμορφώνεται με τις  απαιτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες αμφισβητούν ακόμα και την ελληνικότητα νησιών του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει  αυτήν την χωρίς προηγούμενο τακτική. Να σταματήσει αμέσως κάθε συμμετοχή και κάθε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως απαράδεκτη και υπονομευτική για τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και για την ειρήνη και την προάσπιση του διεθνούς δικαίου που αφορά τους πρόσφυγες».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών

Από το υπουργείο Εξωτερικών εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης".