Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, μετά την εμφάνιση στη θάλασσα του Μαρμαρά ενός στρώματος «θαλάσσιας βλέννας» που αποτελείται από φυτοπλαγκτόν και φύκια, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί απειλή για τη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρατηρούν το φαινόμενο -το οποίο είχε εμφανιστεί σε μικρότερη έκταση και το 2007-, η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση του περιβάλλοντος έχουν συνεισφέρει στη γρήγορη εξάπλωση του φαινομένου, το οποίο εμπεριέχει σειρά οργανικών ενώσεων και πληθώρα μικροοργανισμών.
Εναέρια πλάνα που τραβήχθηκαν από drones πάνω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, στα νότια της Κωνσταντινούπολης, απεικονίζουν σκάφη να διασχίζουν το λεπτό στρώμα της «θαλάσσιας βλέννας», η οποία και θεωρείται εξαιρετικά απειλητική για το θαλάσσιο οικοσύστημα.
«Η θαλάσσια βλέννα στη Θάλασσα του Μαρμαρά» είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα αστικά και οικιακά λύματα συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιδείνωση του φαινομένου», σημειώνει ο Τούρκος παραγωγός ντοκιμαντέρ Ταχσίν Σεϊλάν, ο οποίος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες, η έξαρση του φαινομένου σχετίζεται άμεσα τόσο με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών αλλά και με τη ρίψη κάθε είδους αποβλήτων στη θάλασσα.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ υπογράμμισε πως μία ομάδα αποτελούμενη από 300 επιστήμονες και ειδικούς εργάζεται με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει άμεσα νέες πρωτοβουλίες για την προστασία της Θάλασσας του Μαραμαρά.
Ωστόσο, ο υδροβιολογός Λεβέντ Αρτούζ προειδοποίησε πως αντίστοιχα φαινόμενα αναμένεται να συεχίσουν να προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, εκτός κι αν αλλάξει άμεσα και ριζικά η συμπεριφορά των πολιτών.
«Όσο καιρό συνεχίζουμε να δρούμε με αυτόν τον τρόπο απέναντι στο περιβάλλον, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα συνεχίσουμε να προκαλούμε ανάλογες καταστροφές», σημείωσε ο Αρτούζ, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια η απόρριψη των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα έχει καταγράψει αλματώδη αύξηση,