Τουρκία: Σύλληψη 68 ατόμων που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Τουρκία: Σύλληψη 68 ατόμων που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 68 πρόσωπα σε όλη την τουρκική επικράτεια σήμερα στο πλαίσιο έρευνας για τις οικονομικές σχέσεις τους με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην στενό σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η αστυνομία διεξήγαγε επιδρομές σε 22 επαρχίες και ανάμεσα στους υπόπτους που συνελήφθησαν περιλαμβάνονται πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, δημοτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT.

Επικαλούμενο στελέχη της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Τουρκίας, το Ανατολή μετέδωσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για συνολικά 120 πρόσωπα στο πλαίσιο της νέας έρευνας για την «τρομοκρατική οργάνωση των γκιουλενιστών».

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι δημιούργησε μια «παράλληλη κρατική δομή» και ότι συνωμότησε για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα μέσα ενημέρωσης. Ο Γκιουλέν, το θρησκευτικό τάγμα του οποίου λειτουργεί κυρίως ιεροδιδασκαλεία και διαθέτει επίσης συμφέροντα στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, διαψεύδει τις κατηγορίες.

Τουρκικό δικαστήριο είχε εκδώσει τον Δεκέμβριο του 2014 ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιεροκήρυκα, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επί μια δεκαετία και πλέον. Η κατηγορία σε βάρος του ήταν πως ηγείται μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Οι Γκιουλέν και Ερντογάν ήταν στενοί σύμμαχοι ωσότου αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρούνταν προσκείμενοι στον ιμάμη άρχισαν έρευνα για διαφθορά στοχοθετώντας μέλη του στενού κύκλου και ακόμη και της οικογένειας του σημερινού προέδρου το 2013. Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστικοί καθαιρέθηκαν ή μετατέθηκαν κατόπιν λόγω των φερόμενων σχέσεών τους με το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν.

Οι τουρκικές αρχές έχουν εξάλλου θέσει υπό κρατικό έλεγχο ή έχουν κλείσει ΜΜΕ της αντιπολίτευσης που συνδέονται με το κίνημα του Γκιουλέν, κυρίως την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, τη Zaman, στις αρχές του Μαρτίου. Η κίνηση αυτή επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ