Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) παρατήρησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «πολύ μεγάλη αύξηση» στον αριθμό των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από Τούρκους που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
«Έχουμε φτάσει στις 850 νέες προσφυγές που κατατέθηκαν πρόσφατα, εκ των οποίων 450 μόνο την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Πατρίκ Τιτιούν εκπρόσωπος του CEDH. Παρόλα αυτά εξήγησε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο ποσοστό (των προσφυγών αυτών) θα γίνει τελικά δεκτό».
Πρόκειται για μια «ασυνήθιστη» εισροή, σύμφωνα με τον Τιτιούν, ο οποίος τη συγκρίνει με τις 7.750 προσφυγές που εκκρεμούν κατά τις Τουρκίας πριν από τα πρόσφατα γεγονότα.
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπιορν Γιάγκλαντ εξέφρασε χθες Δευτέρα την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγών από Τούρκους. «Ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλοι οι Τούρκοι διατηρούν το δικαίωμα να απευθυνθούν στο ΕΔΑΔ», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Γι' αυτό συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, προκειμένου τελικά να μην φτάσουν στο Δικαστήριο χιλιάδες προσφυγές (...) μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα», πρόσθεσε.
Αν οι τουρκικές αρχές δεν ενεργήσουν «σύμφωνα με τη Σύμβαση» των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο αριθμός των υποθέσεων που θα εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ δεν μπορεί παρά να αυξηθεί δραστικά», προειδοποίησε.
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μούζνιεκς είχε ήδη ζητήσει από την Άγκυρα να άρει «το συντομότερο δυνατό» την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Εξάλλου ο Μούζνιεκς είχε χαρακτηρίσει «θλιβερή» τη σύλληψη του διευθυντή και πολλών δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ