Η Τουρκία έχει περιορίσει τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) στους Ιρακινούς σε μια προσπάθεια να περιορίσει τους ξένους που φτάνουν στο έδαφός της και είναι ύποπτοι για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και να ανακόψει τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς την ΕΕ.
Από τις 10 Φεβρουαρίου οι Ιρακινοί δεν μπορούν να βγάζουν βίζα κατά την άφιξή τους στην Τουρκία και θα πρέπει πλέον να κάνουν αίτηση μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε χθες το Ρόιτερς από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Επίσης θα πρέπει να παρουσιάζονται στην τουρκική διπλωματική αποστολή στη Βαγδάτη ή το Ερμπίλ για ακρόαση, με εξαίρεση αυτούς που έχουν μια έγκυρη βίζα για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ ή μια βίζα εισόδου ή διαμονής για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή την Ιρλανδία. Δεν υπάρχουν παράβολα.
"Χιλιάδες Ιρακινοί παραμένουν στην Τουρκία παράνομα ή προσπαθούν να μεταναστεύσουν στη Δύση παράνομα και ο αριθμός των Ιρακινών που κρατούνται λόγω υποψιών για σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση Ντάες είναι σημαντικός", σημειώνει σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράκ Φαρούκ Καϊμακτσί.
Αν και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη περάσει στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είπε σε αξιωματούχους της ΕΕ ότι μπορεί να έρθει μια ώρα που η Τουρκία θα "ανοίξει τις πύλες" για να ταξιδέψουν οι μετανάστες στην Ευρώπη.
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάληψη από το Ισλαμικό Κράτος του ενός τρίτου του ιρακινού εδάφους και την ίδρυση χαλιφάτου με τους τζιχαντιστές να απειλούν να εισβάλουν στην ιρακινή πρωτεύουσα, ένα διάχυτο αίσθημα απελπισίας ώθησε πολλούς Ιρακινούς να ακολουθήσουν τη μαζική έξοδο το περσινό καλοκαίρι πολιτών από τη γειτονική Συρία όπως και άλλες εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο χιλιάδες Ιρακινοί που έφτασαν πέρυσι στην Ευρώπη έχουν αποσύρει τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου και έχουν επιστρέψει εκουσίως στην πατρίδα τους, επικαλούμενοι οικογενειακά ζητήματα, όπως και την βραδυπορία της διαδικασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ