Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες σε βάρος 10.000 ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για "τρομοκρατική" δράση ή για "προσβολή" κυβερνητικών αξιωματούχων μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.
Οι έρευνες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο "της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που συνεχίζεται με αποφασιστικότητα παντού, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στα μέσα Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προχώρησαν σε εκκαθαρίσεις σε ευρεία κλίμακα. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για τις εξελίξεις αυτές και κατηγορούν την Άγκυρα για καταστολή της αντιπολίτευσης.
Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι που κατηγορούνται για "προπαγάνδα ή υπεράσπιση της τρομοκρατίας" ή ακόμη και για "προσβολή κρατικών αξιωματούχων" τέθηκαν υπό κράτηση τους τελευταίους δέκα μήνες.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται συχνά ότι παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μετά από ορισμένα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τρομοκρατικές επιθέσεις, ώστε να εμποδίσουν τη μετάδοση πληροφοριών που μπορεί να πλήξουν την ασφάλεια του κράτους. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε μετά τη δολοφονία, την περασμένη Δευτέρα, του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα. Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στο Twitter και το YouTube αφού δόθηκε στη δημοσιότητα, το βράδυ της Πέμπτης, το βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο οποίο οι τζιχαντιστές καίνε ζωντανούς δύο Τούρκους στρατιώτες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ