Η Τουρκία έδωσε εντολή για την σύλληψη περισσότερων από 100 στρατιωτικών και πρώην σπουδαστών στρατιωτικών σχολών τους οποίους θεωρεί ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανακοίνωσαν σήμερα Τούρκοι εισαγγελείς και κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας με στόχο υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν γίνονται τακτικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και πρόσφατα πήραν νέα ώθηση. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για την σύλληψη 50 υπόπτων -έξι από τους οποίους είναι αξιωματικοί και οι υπόλοιποι σπουδαστές στρατιωτικής ακαδημίας που είχαν αποβληθεί μετά τo αποτυχημένo πραξικόπημα --στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος όσων συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν από τον στρατό.
Η επιχείρηση αυτή, η οποία διεξάγεται σε 16 επαρχίες, επικεντρώθηκε στα στοιχεία από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έγιναν από σταθερά τηλέφωνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.
Στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, η εισαγγελία διέταξε την σύλληψη άλλων 52 μελών του στρατού, εκ των οποίων 42 εν ενεργεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Συνταγματάρχες, ταγματάρχες, υπολοχαγοί και άλλοι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχει δοθεί εντολή να συλληφθούν για τηλεφωνικές κλήσεις που κατηγορούνται ότι έκαναν σε άλλα πρόσωπα, ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Πολλοί ύποπτοι έχουν ήδη συλληφθεί, πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους στην Τουρκία, ενώ 150.0000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που γίνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι διαδεδομένες επιχειρήσεις των αρχών εξακολουθούν να είναι ρουτίνα.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχία για την καταστολή αυτή, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να συνθλίψει κάθε διαφωνία. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά ασφαλείας είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ