Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών δύο σύρους διακινητές για το ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες με αποτέλεσμα τον θάνατο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, του μικρού Αϊλάν Κούρντι, που έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο του δράματος των προσφύγων.
Το δικαστήριο του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός, νοτιοδυτική Τουρκία) έκρινε πως ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο Άσεμ Άλφρχαντ είναι ένοχοι για "λαθραία διακίνηση μεταναστών" και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και δύο μηνών, αλλά τους απάλλαξε από τις κατηγορίες της "σκόπιμης αμέλειας που οδήγησε σε θάνατο", διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Οι δύο άνδρες αντιμετώπιζαν τον ενδεχόμενο να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, ένα σκάφος υπερφορτωμένο με σύρους πρόσφυγες ναυάγησε ανοικτά του Μπόντρουμ στην προσπάθειά του να φθάσει στην Κω. Δώδεκα από τους προσφυγες έχασαν τη ζωή τους.
Οι εικόνες του άψυχου σώματος του μικρού Αϊλάν, το οποίο ξεβράστηκε μερικές ώρες αργότερα σε μια παραλία, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν ένα κύμα οργής παγκοσμίως που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τις πύλες της στους μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που βρίσκονται σε πόλεμο.
Εκτός από τον τρίχρονο Αϊλάν, το ναυάγιο προκάλεσε τον θάνατο της μητέρας του και του αδελφού του, πέντε ετών.
Στη διάρκεια της δίκης τους που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου οι δύο διακινητές είχαν αρνηθεί κάθε ευθύνη για το ναυάγιο και είχαν υποδείξει ως υπεύθυνο τον πατέρα του Αϊλάν, τον Αμπντουλάχ Κούρντι.
"Ο πραγματικός εγκληματίας, ο διοργανωτής, είναι ο Αμπντουλάχ Κούρντι ο οποίος έχει γίνει τηλεοπτικός ήρωας, αλλά δεν ήρθε καν να καταθέσει", είχε δηλώσει τότε ο Άλφρχαντ.
Ο πατέρας του Αϊλάν, που ζει μερικούς μήνες τον χρόνο στο ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε ο ίδιος τον παράνομο διάπλου του Αιγαίου που κατέληξε σε δράμα. Ο Αμπντουλάχ Κούρντι εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες.
Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί επισήμως κάπου 2,7 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς που έχουν φύγει από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ