Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας συναντήθηκε προ ημερών με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης για συζητήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τους κανόνες της, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ΣτΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu θα συναντηθεί με υπουργούς χωρών του 47μελούς οργανισμού στο Στρασβούργο της Γαλλίας σήμερα, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στο περιθώριο ενός φόρουμ που οργάνωσε το ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
«Συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να φροντίσουμε να υπάρξουν νομικές εξασφαλίσεις», εξήγησε ο Γιάγκλαντ. «Έχουν κατά νου ότι εάν δεν υπάρξουν εξασφαλίσεις, πολλές από τις υποθέσεις θα καταλήξουν στο δικαστήριο του Στρασβούργου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Η συνάντηση των στελεχών του ΣτΕ με την αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε την Παρασκευή, διευκρίνισε ο Γιάγκλαντ.
Οι διαβουλεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγράφηκαν καθώς ευρωπαίοι ηγέτες καταβάλλουν προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και τις ανοικτές επικρίσεις πολλών ευρωπαίων ηγετών για τις εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε εξαιτίας του η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό.
Το Στρασβούργο είναι η έδρα του ΕΔΑΔ, το οποίο είναι αρμόδιο για υποθέσεις παραβίασης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων από κράτη. Η Τουρκία επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1954.
Αντίθετα με την ΕΕ, το ΣτΕ δεν είναι σε θέση να καταρτίζει δεσμευτική νομοθεσία, έχει όμως αρμοδιότητα να επιβάλει την εφαρμογή διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχουν επικυρώσει κράτη μέλη του, όπως είναι η Τουρκία. Το ΕΔΑΔ, σώμα του ΣτΕ, είναι αρμόδιο για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του δικαστηρίου, το ΕΔΑΔ εξέτασε πάνω από 3.200 προσφυγές κατά της Τουρκίας το 2015, εκ των οποίων οι 3.060 απορρίφθηκαν. Από τις 87 αποφάσεις που έλαβε, στις 79 έκρινε πως υπήρξε τουλάχιστον μία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Έχουμε ήδη χιλιάδες υποθέσεις. Δεν θέλουμε κι άλλες», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάγκλαντ.
Η ΕΕ, στην οποία η Τουρκία ευελπιστεί να ενταχθεί, εκφράζει ανησυχίες ότι η Άγκυρα κάνει διασταλτική εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας προκειμένου να διώκονται επικριτές του Ερντογάν και θέτει ως προαπαιτούμενο την άμβλυνση ή την τροποποίηση της νομοθεσίας αυτής προκειμένου να καταργηθούν οι βίζες για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Ο Γιάγκλαντ είπε πως το ΣτΕ συνεργάζεται με την Τουρκία για να διευθετηθούν υποθέσεις στις οποίες το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης λόγω της εφαρμογής των τουρκικών νόμων και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας διατάξεων των νόμων καθαυτών.
Οι διαβουλεύσεις του ΣτΕ με την Άγκυρα δεν συνδέονται καθ'' οιονδήποτε τρόπο με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ προκειμένου να καταργηθούν οι βίζες για τους υπηκόους της χώρας αυτής οι οποίοι ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, όμως μπορεί να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να αντιληφθούν ποιοι νόμοι πρέπει να τροποποιηθούν, πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ