Τουρκία: Δεν θα κηδευθούν οι πραξικοπηματίες

Τουρκία: Δεν θα κηδευθούν οι πραξικοπηματίες

Δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Σημειώνεται ότι και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί.

Ζήτημα κύρους για τις ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Το πλήγμα που δέχεται το κύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό τους είναι ένα από τα αποτελέσματα της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και της υπό εξέλιξη διαδικασίας εκκαθάρισης και επιτήρησης, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να διατυπώνεται στην Τουρκία.

«Οι πιθανότητες επιτυχίας της απόπειρας ήταν 50%, αλλά τελικά η απόπειρα έσβησε συνολικά το κύρος των ενόπλων δυνάμεων. Το σημαντικότερο πράγμα για έναν στρατό είναι το κύρος του», έλεγε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην στρατιωτικός και νυν ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μετέ Γιαράρ, τονίζοντας και τα εξής: «Στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Τουρκία δεν επιτρέπεται στους στρατιώτες να βγουν από τα στρατόπεδα, εξαιτίας του φόβου μήπως πάρουν μέρος σε πραξικόπημα. Οι πύλες είναι κλειστές και οι φαντάροι είναι φυλακισμένοι στα στρατόπεδα. Σε κάποιες μονάδες δεν επιτρέπεται ούτε καν η προμήθεια τροφίμων, ενώ σε άλλες υπάρχει διακοπή ρεύματος. Οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή».

Τόσο το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων όσο και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογραμμίζουν συνεχώς την ανάγκη να γίνεται διάκριση μεταξύ των πραξικοπηματιών και των «ηρωικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων». Ωστόσο αυτά που υπογράμμισε ο Γιαράρ ισχύουν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι πύλες στρατοπέδων κλείνουν με την τοποθέτηση οχημάτων των δημοτικών αρχών, με τη βοήθεια πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ