Τουρκία: Δεν μας ενδιαφέρει άλλη μορφή συνεργασίας με την ΕΕ, εκτός της πλήρους ένταξης

Τουρκία: Δεν μας ενδιαφέρει άλλη μορφή συνεργασίας με την ΕΕ, εκτός της πλήρους ένταξης

Στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Emer Celik κατά τη συνεδρίαση της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής (ΜΣΕ) ΕΕ-Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες, τη 18η και 19η Ιουλίου 2017.

«Δεσμευόμαστε στη διαδικασία της ΕΕ, στόχος μας είναι να γίνουμε πλήρες μέλος, καμία άλλη μορφή συνεργασίας δεν μας ενδιαφέρει», είπε ο Celik.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργος Ντάσης, χαιρέτισε τον Emer Celik και τους συμμετέχοντες σημειώνοντας ότι «παρά τις υπάρχουσες εντάσεις, ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος, ιδίως σε δύσκολες εποχές», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Η ΕΟΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον τουρκικό λαό και υποστηρίζει πλήρως τις οργανώσεις της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι θα δούμε και πάλι μια δημοκρατική, ανοικτή στο μέλλον Τουρκία που σέβεται τις ελευθερίες, το κράτος δικαίου και το διαχωρισμό των εξουσιών», συμπλήρωσε ο κ. Ντάσης.

Καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από ένα χρόνο, η ΜΣΕ τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να ενισχύουν περαιτέρω τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και το κράτος δικαίου.

Η ΜΣΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις συλλήψεις και τις μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και ζήτησε από την Τουρκία να άρει το συντομότερο δυνατό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τα μέλη της ΜΣΕ επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για το θέμα της μετανάστευσης και θεώρησαν ότι η πρόκληση της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από την ΕΕ και την Τουρκία.

Στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 1995, συμμετέχουν εκπρόσωποι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών από την ΕΕ και την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ