Η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten ανακοίνωσε σήμερα πως η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει διαπίστευση στη νέα ανταποκρίτριά της στην Κωνσταντινούπολη, μια απόφαση που δεν αιτιολογήθηκε, αλλά η εφημερίδα αποδίδει στην κουρδική καταγωγή του αρραβωνιαστικού της δημοσιογράφου της.
"''Εχουμε ανταποκριτές σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα και εργαζόμαστε εκεί χωρίς μεγάλα προβλήματα, ενώ εδώ μας αρνούνται το δικαίωμα να βρισκόμαστε στην Τουρκία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ", διαμαρτυρήθηκε ο αρχισυντάκτης της Aftenposten Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν στις στήλες της εφημερίδας.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Όσλο δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας, ο Ουλκού Κοτζάεφε, δήλωσε, σύμφωνα με την Aftenposten, πως "κάθε περίπτωση εξετάζεται με τα δικά της κριτήρια" και πως "οι τουρκικές αρχές δεν εκφράζονται για τους λόγους για τους οποίους κάποιος δεν λαμβάνει διαπίστευση Τύπου".
Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, η άρνηση μοιάζει να συνδέεται με την καταγωγή του αρραβωνιαστικού της δημοσιογράφου Σίλιε Καμπεσέτερ ο οποίος είχε εγκατασταθεί μαζί της στην Κωνσταντινούπολη όταν άνοιξε γραφείο τον Σεπτέμβριο. Ο αρραβωνιαστικός της δημοσιογράφου έχει γερμανική υπηκοότητα αλλά οι γονείς του είχαν φύγει από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας για τη Γερμανία τη δεκαετία του 1970.
Η ανταποκρίτρια μετακόμισε στη συνέχεια στο Αμάν της Ιορδανίας.
Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας, Μπέργκε Μπρέντε δήλωσε, σύμφωνα με την Aftenposten, πως εξέφρασε στον τούρκο ομόλογό του την "απογοήτευσή" του.
Στην εξουσία από το 2003, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην αρχή πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος , αποτελεί αντικείμενο επικρίσεων για την αυταρχική παρέκκλιση της χώρας.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου κατηγορούν συχνά την τουρκική κυβέρνηση για όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που ασκεί στα ΜΜΕ και ότι θέλει να φιμώσει κάθε κριτική φωνή.
Στη παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου για το 2015 των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) η Τουρκία κατατάσσεται στην 149η θέση σε σύνολο 180 χωρών πίσω από το Αφγανιστάν και τη Ζιμπάμπουε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ