Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη συζήτηση σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι υποστηρικτές του, τονίζουν ότι η Τουρκία χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στις εύθραυστες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος.
Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της επιχειρούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, φοβούνται ότι θα ενισχυθεί ο αυταρχισμός στην άσκηση των εξουσιών του προέδρου.
Στην πρώτη ψηφοφορία, το πακέτο των προτεινόμενων τροποποιήσεων ψηφίστηκε με 338 ψήφους. Η εξέλιξη αυτή, υπονοεί ότι μερικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚ), αλλά και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (MHP) που υποστηρίζει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν ψήφισαν υπέρ.
Ο αριθμός των 338 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, είναι μεγαλύτερος της απαίτησης θετικής ψήφου από 330 βουλευτές, στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με συνολικό αριθμό 550 βουλευτών. Το AKP έχει 316 βουλευτές, ενώ το MHP έχει 39.
Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη.
Την ίδια στιγμή η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που προωθεί ο πρόεδρος Erdogan δέχεται τα πυρά μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου. Η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος δεν έχει πια καμιά σχέση με την κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως τη γνωρίζουμε στη Δύση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Ο διαχωρισμός των εξουσιών υποσκάπτεται. Το κοινοβούλιο χάνει σχεδόν κάθε εξουσία. Ο πρόεδρος μπορεί να κυβερνά με διατάγματα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν θα τον απασχολούν πλέον. Η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα πρόσωπο θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα σε Λατινική Αμερική και Ασία. Την ίδια στιγμή η στροφή της χώρας προς το Ισλάμ διχάζει την τουρκική κοινωνία. Το χάσμα διευρύνεται ακόμα περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία ασθμαίνει δεν αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία του Recep Tayyip Erdogan μετατρέπεται για τη Δύση ολοένα και περισσότερο, από σημαντικός εταίρος για ζητήματα ασφαλείας, σε παράγοντα κινδύνου».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ