Τουρίστες και επισκέπτες βρίσκουν αιφνιδίως κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους

Τουρίστες και επισκέπτες βρίσκουν αιφνιδίως κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους

Επτασφράγιστο μυστικό κρατά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το ότι κλείνει τους αρχαιολογικούς χώρους από χθες μέχρι και την Κυριακή ύστερα από τις 3 μ.μ. λόγω καύσωνα. Τουριστικά πρακτορεία και ξεναγοί ενημερώθηκαν βρίσκοντας κλειστές τις πόρτες, αλλά το ΥΠΠΟΑ δεν έκανε αυτό που υπαγορεύει η απλή λογική. Δεν έστειλε μια ανακοίνωση στον Τύπο, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Κατά τα λοιπά, κοπτόμαστε για τον τουρισμό, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ταλαιπωρείται ο τουρίστας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών διαφωνεί ωστόσο με το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων μετά τις 3 μ.μ. λόγω καύσωνα και καταθέτει τις δικές της προτάσεις. Με επιστολή στην Λυδία Κονιόρδου, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Εφη Καλαμπουκίδου και η γενική γραμματέας Ελένη Δημητρακοπούλου, οι ξεναγοί αναφέρουν πως με έκπληξη πληροφορήθηκαν «από χθεσινά δημοσιεύματα, από τουριστικά πρακτορεία και από συναδέλφους ξεναγούς που βρήκαν απροειδοποίητα κλειστές πόρτες αρχαιολογικών χώρων, ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των αρχαιολογικών χώρων από Πέμπτη 29/6 έως Κυριακή 1/7 μετά τις 15.00 το απόγευμα λόγω καύσωνα!»

«Κατανοούμε την ανησυχία σας για την ασφάλεια των επισκεπτών μας», αναφέρουν οι ξεναγοί, «αλλά θεωρούμε ότι μια διακοπή λειτουργίας κάποιων χώρων μόνο κατά τις ζεστότερες μεσημεριανές ώρες θα ήταν αρκετή και δεν θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στα προγράμματα επίσκεψης, ειδικά αυτά των πολυήμερων εκδρομών ή των εκδρομών της κρουαζιέρας που δεν έχουν εναλλακτική ώρα και μέρα επίσκεψης, λόγω προγράμματος και έλλειψης χρόνου.

Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα, τα οποία δεν έχουν τις περισσότερες φορές το περιθώριο να μεταθέσουν τις επισκέψεις τους μόνο και πάντοτε σε πρωινές ώρες. Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα με αρκετή σκιά και δένδρα, ενώ η επίσκεψή τους με ζέστη δεν συμβαίνει σπάνια στην τουριστική σεζόν. Οι επισκέπτες είναι ενήλικες και μπορούν κάλλιστα από μόνοι τους να αποφασίσουν αν θέλουν να επισκεφθούν έναν χώρο με την ζέστη ή όχι και να πράξουν αναλόγως.

Σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε τι σκεπτικό της απόφασης αυτής και οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί ως τις 20.00 το βράδυ, με άνοιγμα ίσως νωρίτερα το πρωί με τη δροσιά και ίσως όπου κρίνεται απαραίτητο με μια μικρή διακοπή κατά τις μεσημεριανές ώρες με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όπως εξάλλου ερμηνεύεται και η αντίστοιχη νομοθεσία, δηλ. για διακοπή λειτουργίας κατά περίπτωση και ανάλογα με την κρίση του προϊσταμένου του κάθε χώρου.»

Εάν το υπουργείο ενδιαφερόταν, όπως και το υπουργείο Τουρισμού στο οποίο επίσης κοινοποιήθηκε η επιστολή, θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει σύσκεψη με όλα τα ενδιαφερόμενα, μέρη, στην οποία να παρουσιαστούν όλα τα πραγματικά στοιχεία. Να αναφερθεί, επί παραδείγματι, πως η Ακρόπολη δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών μέχρι τις 3 και ότι ο Ιερός Βράχος, επειδή απορροφά θερμότητα, συνεχίζει να έχει τεράστιες θερμοκρασίες και κατά το απόγευμα, θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί να προσεγγίζουν ακόμα και να ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Επομένως, θα έπρεπε να ανοίγουν το απόγευμα κατά περίπτωση οι χώροι στους οποίους πραγματικά δροσίζει- και υπάρχουν τέτοιοι. Η πρόταση να ανοίγουν νωρίτερα το πρωί, ας πούμε στις 6.30πμ κατά τις ημέρες του καύσωνα, είναι σημαντική και θα έπρεπε να υιοθετηθεί.

Αλλά εδώ το ΥΠΠΟΑ δεν έχει ανακοινώσει το κλείσιμο, για ποια ψιλά γράμματα συζητάμε;

Η αξιόπιστη λύση είναι μία πάντως. Τηλεφωνήστε πριν πάτε σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο τις ημέρες αυτές.

Αγγελική Κώττη