Τουλάχιστον 15 τούρκοι πολίτες έχουν περάσει τον Έβρο - Ζητούν άσυλο

Τουλάχιστον 15 τούρκοι πολίτες έχουν περάσει τον Έβρο - Ζητούν άσυλο

Μετά τους οκτώ στρατιωτικούς και Τούρκοι πολίτες περνούν τα σύνορα στον Έβρο και ζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, τουλάχιστον 15 Τούρκοι πολίτες, έμποροι, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και απλοί πολίτες, όλοι τους μέλη του κινήματος Γκιουλέν ή και κεμαλικοί, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

Όπως είπαν στους αστυνομικούς φοβούνται ότι θα είναι τα επόμενα θύματα των χιλιάδων διώξεων που διεξάγει η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σήμερα το πρωί η αστυνομία απέλασε πίσω στην Τουρκία δυο από τους συλληφθέντες που έχουν πρόθεση να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, γερμανική εφημερίδα μεταδίδει ότι πολλοί Τούρκοι διπλωμάτες που έχουν ανακληθεί από την Άγκυρα σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Τριανταδύο τούρκοι διπλωμάτες εξαφανίστηκαν μετά το πραξικόπημα

Την ίδια ώρα, τριανταδύο τούρκοι διπλωμάτες και διπλωματικοί υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στην Άγκυρα παρά το γεγονός ότι ανακλήθηκαν από τα πόστα τους στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στον εν λόγω αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα που εξαφανίστηκαν πριν πέντε ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα με κατεύθυνση την Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δύο ακόλουθοι είχαν εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος προτού καν ανακληθούν τα διπλωματικά διαβατήριά τους, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν ταξιδεύουν μαζί ή εάν έχουν τον ίδιο τελικό προορισμό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον ιρανό ομόλογό του Ζαβάντ Ζαρίφ, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι μετά το πραξικόπημα το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακαλέσει συνολικά 208 υπαλλήλους του που υπηρετούσαν εκτός συνόρων.

Υποστήριξε ότι δύο από τους 32 «χαμένους» διπλωμάτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο Μπαγκλαντές. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει σε διάφορες άλλες χώρες ή παραμένουν αγνοούμενοι.

«Κάποιοι έχουν δραπετεύσει μέσω θαλάσσης, κάποιοι μέσω αέρος. Για κάποιους δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιώσει το πού βρίσκονται. Θα τους εντοπίσουμε σύντομα», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει, απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις ένοπλες δυνάμεις, στο δικαστικό σώμα και στην εκπαίδευση μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι στόχος των εκκαθαρίσεων είναι να απομακρυνθούν από τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό οι υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.