Τορπιλίζει με τελεσίγραφα τη διάσκεψη για το Κυπριάκο ο M. Cavusoglu

Τορπιλίζει με τελεσίγραφα τη διάσκεψη για το Κυπριάκο ο M. Cavusoglu

Τορπιλίζει με τελεσίγραφα τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που απαίτησε κατηγορηματικά και εγγυήσεις και στρατεύματα.

Ειδικότερα, εξερχόμενος το από τις πενταμερείς διαπραγματεύσεις ο κ. Cavusoglu δήλωσε: 

«Από την αρχή, από την πρώτη ημέρα, έχουμε μοιρασθεί τις θέσεις μας. Και μοιραζόμαστε τις προτάσεις μας, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις όχι φιλοσοφικές. Τι μπορούμε (να κάνουμε) για τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Επομένως μοιραστήκαμε τις προτάσεις μας και δείξαμε την καλή θέληση μας και εποικοδομητική στάση μας. Και επίσης μοιραστήκαμε έγγραφα με τα Ηνωμένα Έθνη και τα έγγραφα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το  πλαίσιο που καθόρισε ο Γ.Γ. (του ΟΗΕ) όταν ήταν εδώ.

Και η συμμετοχή μας σε αυτή την συζήτηση ήταν επίσης σε αυτό το πλαίσιο. Και ήταν πολύ ξεκάθαρες θέσεις χωρίς ερωτηματικά για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι.

Το "Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις" δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία ούτε για τους Τουρκοκυπρίους. Οι ανησυχίες ασφάλειας και των δυο πλευρών είναι σημαντικές, αλλά είμαι υπεύθυνος να αντιμετωπίσω τις ανησυχίες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι σε κάθε συνάντηση ότι έχουν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες. 

Δεν θα υπάρξει ρήτρα αποχώρησης, για εμάς δεν μπορεί να είναι ούτε καν σαν όνειρο. Εάν κάποιος το ονειρεύεται πρέπει να ξυπνήσει, δεν θα υπάρχει Ρήτρα Αποχώρησης.

Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις Συνθήκες Εγγυήσεων και Ασφάλειας, αλλά όχι τη Ρήτρα Αποχώρησης. Και ο Στρατός θα παραμείνει στο νησί γιατί αυτό απαιτούν οι Τουρκοκύπριοι.»

Μ. Cavusoglu: Θέλουμε επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο για να τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί

Νωρίτερα, η εφημερίδα Πολίτης επικαλούμενη ελληνικές πηγές, είχε αναφέρει ότι ο Mevlut Cavusoglu φέρεται κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση να ρωτήθηκε γιατί επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα. Στο σημείο αυτό παραδέχτηκε ότι επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα γιατί ίσως χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία, ενώ σε δεύτερη φάση προσπάθησε να λειάνει τη δήλωσή του προσθέτοντας πως ελπίζει να μην χρειαστεί. 

Υπενθυμίζεται ότι προσερχόμενος σήμερα στις διαπραγματεύσεις ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι κατά τις χθεσινές συνομιλίες “μέσα από επίπονη συζήτηση ομολόγησαν οι Τούρκοι τις προθέσεις τους”. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τ/κ πηγές, τέσσερα κόμματα (UBP, DB, CTP, και TDP) έστειλαν επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ να επιστρέψει στο Κραν Μοντανά για να δώσει ώθηση στη διαδικασία, καθώς δεν σημειώνεται πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Από τη μεριά του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Matthew Kidd , προσερχόμενος στην αίθουσα για την Διάσκεψη για την Κύπρο, και ερωτώμενος για την πορεία των συζητήσεων αρκέστηκε να πει «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

N. Αναστασιάδης: Εκλάμψεις ελπίδας, αλλά και ανατροπές

Ο διάλογος θα επαναληφθεί 18.30 (19:30 ώρα Ελλάδας) ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος της πρωινής συνάντησης στο Κραν Μοντανά, όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ.

Υπήρχε λάμψη ελπίδας το πρωί και κάποιες ανατροπές αρόγερα είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το απόγευμα θα επανέλθουμε στην ελπίδα.

Ερωτηθείς για την τουρκική πρόταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε "Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με όσα ο ΓΓ ζητά από εμάς".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Κοτζιάς από τη μεριά του τόνισε ότι "Οι Τούρκοι είναι πολύ νευρικοί και εμείς πολύ αποφασιστικοί".