Τον επόμενο μήνα η πρώτη αξιολόγηση των αδυναμιών στα σύνορα της ΕΕ, από τη νέα Frontex

Τον επόμενο μήνα η πρώτη αξιολόγηση των αδυναμιών στα σύνορα της ΕΕ, από τη νέα Frontex

Την πρώτη αξιολόγηση των αδυναμιών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα διεξάγει τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, σε τρεις χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία, όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του νέου οργανισμού, Φαμπρίτσε Λετζέρι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ανέφερε πως πρόκειται για μια από τις νέες αρμοδιότητες που προστίθεται στην εντολή του νέου οργανισμού -o οποίος από την 1η Οκτωβρίου αντικαθιστά τον Frontex- και στόχο έχει να εξακριβώσει αν οι χώρες τις ΕΕ είναι ικανοποιητικά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη νέα κρίση ή υπερβολική πίεση στα εξωτερικά σύνορα.

Η πρώτη αυτή αξιολόγηση στόχο έχει να δοκιμαστεί η νέα μεθοδολογία και στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν τρεις χώρες, μεταξύ των έξι που δήλωσαν συμμετοχή εθελοντικά. Σύμφωνα με τον Λετζέρι, η Ελλάδα δεν επιλέχθηκε, παρ' όλο που είχε δηλώσει συμμετοχή, γιατί πρόκειται για μια χώρα την οποία γνωρίζει καλά ο οργανισμός, αφού έχει τις περισσότερες επιχειρήσεις του εκεί.

Όπως εξήγησε, η εν λόγω αξιολόγηση θα πρέπει να αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τους διαφορετικούς τύπους συνόρων. «Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει όλη την ΕΕ. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν σε χώρες που είμαστε λιγότερο παρόντες, για παράδειγμα στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου» σημείωσε ο Φ. Λετζέρι. Ο ίδιος ανακοίνωσε, πως μόλις το σύστημα αξιολόγησης δοκιμαστεί και εγκριθεί, όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε ετήσια βάση σε μια ανάλυση αυτού του τύπου.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για την επιστροφή των μεταναστών σε τρίτες χώρες, ο Λετζέρι σημείωσε πως η υποστήριξη των κρατών-μελών σε αυτή τη διαδικασία ήδη συμπεριλαμβανόταν στις αρμοδιότητες του Frontex, ωστόσο ο νέος οργανισμός θα έχει ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, οι επιστροφές μεταναστών το 2016 είναι διπλάσιες από το 2014 και έχουν φτάσει τις 7.200, ωστόσο υπογράμμισε πως το έργο του οργανισμού εξαρτάται από τις εθνικές αρχές, στις οποίες ανήκει η αρμοδιότητα της λήψης των αποφάσεων για τις επιστροφές.

«Μόνο το 40% των αποφάσεων των εθνικών αρχών για επιστροφές μεταναστών εκτελείται, καθώς υπάρχει και μια διάσταση ανθρωπιστική και διπλωματική», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη, αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν κατά πολύ στο μέλλον. Πρόσθεσε δε, πως οι επιστροφές είναι αναγκαίες, έτσι ώστε να δοθεί το αντίστοιχο «σήμα» στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Τέλος, αναφορικά με την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας στην Ελλάδα, σημείωσε πως οι επιστροφές στην Τουρκία, των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, ακολουθούν όλους του κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Μέχρι στιγμής, ανέφερε, έχουν πραγματοποιηθεί 600 επιστροφές, είτε με πλοία είτε αεροπορικώς. «Οι αξιωματικοί που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, είτε από την πλευρά της Ελλάδας, είτε από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλευρά του οργανισμού, χαρακτηρίζονται από μεγάλη επαγγελματική επάρκεια και δεξιότητες. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλή συνεργασία που είναι προς όφελος των ανθρώπων που επιστρέφεται» σημείωσε ο Φ. Λετζέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ