Σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται το επόμενο βήμα υλοποίησης του οριζόντιου εμβολιασμού όσων κατοίκων το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας και προτεραιοποίησης, στα νησιά έως 10.000 κατοίκους ανακοίνωσε ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης. Το πρώτο βήμα είχε γίνει με τον οριζόντιο εμβολιασμό των νησιών μέχρι 5.000 πληθυσμό.
Ο σχεδιασμός είχε γνωστοποιηθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο, με στόχο τη μετατροπή των νησιών σε covid-free προορισμούς και με δεδομένο το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά την έναρξή του, στην οποία προέβη τώρα ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ
Ειδικότερα, για το άνοιγμα του οριζόντιου εμβολιασμού σε νησιά έως 10.000 κατοίκων, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι «θα προχωρήσουν για όσους το επιθυμούν».
Στην στρατηγική εμβολιασμού των κατοίκων των ελληνικών νησιών, που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε και η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», η οποία είχε κάνει αναφορά και στο πρώτο βήμα πλάνο για τουλάχιστον 69 νησιά έως 5.000 πληθυσμούς να εμβολιαστούν οι κάτοικοί τους πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Ακόμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ακόμα ότι είναι εξασφαλισμένες και οι δεύτερες δόσεις για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή πρόταση Μπάιντεν για την άρση των πατεντών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, υπενθύμισε πως «ο Πρωθυπουργός είχε θέσει από τον Απρίλιο του 2020 το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων με συνέντευξη στην FAZ».
Ο υπουργός είπε ότι αυτό που είχε πει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας - και ήταν αλυσιτελές - ήταν να απελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων και να ανοίξουν γραμμές παράγωγης τους στην Ελλάδα «κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία όπως προέκυψε από την διαβούλευση που κάναμε», όπως τόνισε.
Συμφωνά με τον κ. Γεραπετρίτη, οι εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ερευνά και ανάπτυξη των εμβολίων. Όμως και για λογούς οικουμενικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν παραχωρήσεις εκ μέρους αυτών των εταιρειών, για την παράγωγη εμβολίων από άλλες εταιρίες.