Την ενότητα του πολιτικού κόσμου στη Γαλλία αναζητεί ο πρόεδρος Hollande

Την ενότητα του πολιτικού κόσμου στη Γαλλία αναζητεί ο πρόεδρος Hollande

 

Αν και μοναχικοί, χωρίς ιδιαίτερη λογιστική υποστήριξη, οι αναδειγμένοι σε «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» κτύπησαν σε στόχους που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό τόσο για το κράτος, όσο και για τον τρόπο ζωής των Γάλλων πολιτών.

Η εκτέλεση του πατέρα Ζακ Αμέλ, σε μια λαϊκή δημοκρατία σαν τη Γαλλία, όπου είναι σεβαστές και αποδεκτές όλες οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, άφησε άναυδους τους πολίτες. Οι δε καθολικοί δεν μπόρεσαν να μην συνδέσουν την επιλογή της χθεσινής μέρας, με τη χθεσινή έναρξη των Παγκόσμιων Ημερών της καθολικής νεολαίας στην Κρακοβία.

Πρόκειται για το μεγάλο ετήσιο αντάμωμα των νέων, που φέτος γίνεται στην Κρακοβία, τη γενέτειρα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'' που υπήρξε και εμπνευστής της διοργάνωσης.

Γύρω στις 35.000 νέοι καθολικοί μετακινήθηκαν από τη Γαλλία για να συμμετέχουν στις Παγκόσμιες Ημέρες, τα δε μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ιδιαίτερα το γεγονός κατά τις τελευταίες μέρες.

Και ενώ η ανησυχία όλων ήταν στραμμένη στην Κρακοβία, ο 19χρονος της Ρουβρέ αιφνιδίασε τους πάντες, επιλέγοντας την εκκλησία του χωριού του, το πρωί, αν και μόνο τρεις μοναχές και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι παρακολουθούσαν τη λειτουργία του παπά-Αμέλ. Παρ'' ότι άδεια η εκκλησία, ο συμβολισμός ήταν μεγάλος.

«Είτε πιστοί είτε όχι, νοιώθουμε όλοι, ότι αυτή η επίθεση αγγίζει την καρδιά του κοινού μας πολιτισμού» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων Αντρέ Βεν Τρουά.

«Οι χριστιανοί είναι ο προκαθορισμένος στόχος των τζιχαντιστών» τιτλοφορεί η «Λα Κρουά», η κατ'' εξοχή καθολική εφημερίδα της Γαλλίας. Στο δε κύριο άρθρο της μιλάει για την «κραυγή αγωνίας απέναντι στο μυστήριο του κακού», αλλά και για μια άλλη κραυγή. «Είναι η δική μας κραυγή προς το θεό, είναι έκκληση βοήθειας για να αντισταθούμε στον πειρασμό της εκδίκησης. Η Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να πάρει άλλα όπλα από την προσευχή και την αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους» υπογραμμίζει.

Παρόμοιο είναι και το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Λεμπρέν της Ρουάν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κρακοβία όπου συμμετείχε στην έναρξη των Πάγκοσμιων Ημερών της Νεολαίας.

«Μία απάντηση μίσους στο μίσος, θα σήμαινε τον θρίαμβο του κακού» τόνισε.

Για τον πρόεδρο Ολάντ η απάντηση στη μάχη «κατά του ακραίου φανατισμού» δεν θα μπορέσει να δοθεί παρά μέσα από την «ισχύ της ενότητας», δήλωσε επανειλημμένα, απαντώντας έμμεσα στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για σκλήρυνση των μέτρων, ακόμα και με αλλαγή του συντάγματος όπως ζήτησε ο Νικόλα Σαρκοζί.

«Το λέω ξεκάθαρα, περιορίζοντας τις ελευθερίες μας, παρεκκλίνοντας από τους συνταγματικούς μας κανόνες, η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν θα γινόταν αποτελεσματικότερη, αλλά και θα αποδυνάμωνε την τόσο πολύτιμη για το έθνος συνοχή. Η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει τις υπερβολές, τις πολεμικές, τα αμαλγάματα και τις υποψίες (...) Η δημοκρατία μας έχει γίνει στόχος, αλλά η δημοκρατία θα είναι η ασπίδα μας, η ενότητα η ισχύς μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ολάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ