Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία για το πακέτο πιο φιλόδοξων νόμων για το κλίμα της ΕΕ είναι εφικτή στην συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος της Ένωσης.
"Δεν μπορούμε να μην καταλήξουμε σήμερα σε συμπεράσματα. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο, πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας για το κλίμα", δήλωσε ο Τίμερμανς ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών. «Έχουμε φτάσει ήδη πολύ μακριά, θα ήταν τραγωδία αν δεν καταφέρναμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σήμερα, νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα», προσέθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σε συμφωνία για τους κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ κατέληξαν χθες οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ ως μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μες στη δεκαετία που διανύουμε.
Σύμφωνα με το Reuters, περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις για την κλιματική αλλαγή θα συζητηθούν σήμερα, με ορισμένους διπλωμάτες πάντως να ανησυχούν ότι προτάσεις όπως η απαγόρευση των αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης έως το 2035 μπορεί τελικά να περάσουν αποδυναμωμένες, Πάντως, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε, σήμερα, δήλωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει μια ευρωπαϊκή απόφαση για απαγόρευση τους.
Οι υπουργοί προσπαθούν να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις σχετικά με τους προτεινόμενους νόμους για την επίτευξη του στόχου για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% το 2030 από τα επίπεδα του 1990, με την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια να κάνει ορισμένες χώρες πιο επιφυλακτικές.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι υιοθέτησαν τους στόχους που πρότειναν οι Βρυξέλλες να αντλούν το 40% της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 -από 22% το 2020- και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 9%.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν ακόμη υψηλότερους στόχους τον περασμένο μήνα, τους οποίους οι υπουργοί αναμένεται να επανεξετάσουν αργότερα μες στη χρονιά, όταν θα διαπραγματευτούν τους τελικούς νόμους με το Ευρωκοινοβούλιο
Το ζήτημα είναι πως τελικά ο στόχος του 2030 για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έγινε εθελοντικός και όχι νομικά δεσμευτικός, κατόπιν αιτήματος της Ισπανίας. Όμως, οι χώρες υποστήριξαν επίσης αυστηρότερους κανόνες, τους οποίους πρότεινε η Γερμανία, για να διασφαλιστεί ότι κάθε κράτος - μέλος θα δεσμευτεί για τον περιορισμό της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η φετινή ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημαίνει ότι οι 27 θα πρέπει να κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα για να απαλλαγούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, η απειλή μιας οικονομικής ύφεσης από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχει κάνει ορισμένες χώρες πιο επιφυλακτικές όσον αφορά στις αλλαγές που θα επηρεάσουν τις εγχώριες βιομηχανίες.
Ορισμένοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι κινήσεις για να καθυστερήσουν ή και να αποδυναμώσουν τις προτάσεις, εάν εγκριθούν, θα αναγκάσουν την ΕΕ να χάσει τους στόχους της σχετικά με το κλιματικό ζήτημα.
Κάποιοι πάντως είπαν ότι αναμένουν από τις χώρες να διατηρήσουν τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές αερίων - και ορισμένες παραχωρήσεις μπορεί να βοηθήσουν στο να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας.