Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τους εμβολιασμούς παιδιών 5 έως 11 ετών

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τους εμβολιασμούς παιδιών 5 έως 11 ετών

Με τους πρώτους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 5-11 ετών να ξεκινούν στην Ελλάδα τη 15η Δεκεμβρίου και την πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού να ανοίγει 5 ημέρες πριν στις 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται να επεκταθεί η ανοσοποίηση του μαθητικού πληθυσμού ηλικίας νηπιαγωγείου και Δημοτικού, στην πιο κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας, καθώς ο χειμώνας ετοιμάζεται να κάνει έφοδο στην καθημερινότητά μας - και στα σχολεία - μαζί με το νέο στέλεχος Όμικρον που όπως δείχνει η πιο πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο του Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω της αυξημένης του μολυσματικότητας, προκαλεί 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από το στέλεχος Δέλτα.

Πέρα από την αλλαγή του κλίματος που αναγκάζει τα παιδιά να περνούν πολύ περισσότερες ώρες σε εσωτερικούς χώρους και την αναδυόμενη υγειονομική απειλή από το στέλεχος Όμικρον, το οποίο σύμφωνα με κάποιες θεωρίες μπορεί να προσβάλλει πιο εύκολα παιδιά λόγω των μεταλλάξεων που φέρει στο σημείο όπου ο ιός «προσδένεται» στους υποδοχείς των κυττάρων, οι στιγμές είναι κρίσιμες και για ένα ακόμα λόγο. Και αυτό γιατί καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος, ο 3ος στις ηλικίες 0-17 ετών, με μια 14χρονη μαθήτρια από τη Λαμία να παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση και να χάνει τη ζωή της και ταυτόχρονα ένα βρέφος μόλις 12 ημερών βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο.

«Τα παιδιά δεν είναι άτρωτα στον κορονοϊό» θυμίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής - εφηβικής υγείας Άρτεμις Τσίτσικα και προσθέτει πως όσο αυξάνεται η διασπορά του κορονοϊού και όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα θα υπάρξουν και εκείνα τα τραγικά περιστατικά με παιδιά και εφήβους που θα νοσήσουν βαριά και μπορεί να χάσουν τη μάχη.

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα ο εμβολιασμός και των μικρότερης ηλικίας παιδιών 5-11 ετών καθίσταται μονόδρομος, όχι μόνο για να προστατευτούν οι ευπαθείς συγγενείς τους αλλά και για να προστατευτούν τα ίδια. Οι χώρες που πρωτοπόρησαν στο εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ και στην ΕΕ, η Σλοβακία πρωτοπόρησε και μάλιστα νωρίς, από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη εγκρίνοντας τον εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 3 ετών και άνω, με τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Στην Ελλάδα, μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί μικρότερων παιδιών έχουμε επιτύχει σχεδόν 50% εμβολιαστική κάλυψη στους εφήβους 15- 17 ετών και αντίστοιχα 30% στις ηλικίες 12-14 ετών ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν εμβολιαστική κάλυψη στους εφήβους κοντά στο 80%. Σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια έφηβοι, χωρίς να ανακύψει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου, ενώ ειδικά στις ΗΠΑ τον Καναδά και το Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υπάρχει κανένας λόγος να διστάζουν οι γονείς και οι έφηβοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Ακόμα και η πιθανότητα ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας, μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας που έχει παρατηρηθεί σε αγόρια και νέους άνδρες αφενός είναι εξαιρετικά χαμηλή, μικρότερη από 1/ 10.000 δεύτερες δόσεις και αφετέρου γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι ήπια και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε το CDC των ΗΠΑ στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως, χωρίς επιπλοκές.

Στο σημείο αυτό η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής - εφηβικής υγείας Άρεμις Τσίτσικα, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» θυμίζει ότι ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η μυοκαρδίτιδα είναι σημαντικά μεγαλύτερος μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα η πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας μετά τη νόσηση από COVID-19 είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.

Στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών χορηγείται το 1/3 της δόσης εμβολίου και χορηγούνται μόνο mRNA εμβόλια, όπου από κάθε φιαλίδιο θα εμβολιάζονται 10 παιδιά. Οι κλασικές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν σχέση με το σημείο της ένεσης (ερυθρότητα, οίδημα, τοπικός πόνος) και τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενηλίκους σηκώνουν πιο δύσκολα πυρετό.

Ο εμβολιασμός των μικρότερων παιδιών αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της διασποράς της covid στην κοινότητα, καθώς η ενδο-οικογενειακή μετάδοση είναι σημαντικός «μοχλός» εξέλιξης της πανδημίας και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σημαντικός κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, από τα οικογενειακά τραπεζώματα.

Πέρα από τη μείωση της διασποράς την κοινότητα, ο εμβολιασμός των παιδιών μικρότερης ηλικίας θα τα προστατέψει και από τη βαριά σκιά της long covid που πλήττει ένα στα 10 παιδιά τα οποία νοσούν και αφήνει υπολειπόμενα συμπτώματα από καρδιολογικά προβλήματα και μυαλγίες, μέχρι αναίτια κόπωση, κατάθλιψη και μαθησιακές δυσκολίες.

Η επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών διαφαίνεται και από την απόφαση της Αυστρίας να καθιερώσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά για όλα τα άτομα άνω των 14 ετών, με βαριά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν (600 ευρώ το τρίμηνο) - κάτι που αποτελεί ηχηρό μήνυμα εμβολιασμού και για τους γονείς των εφήβων.