Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Η τύχη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και οι δημοπρασίες ενέργειας αποτελούν το κύριο μενού της επικείμενης συνάντησης του υπουργού Ενέργειας, που δεν αποκλείεται να γίνει και εντός της ημέρας. Αν και η ημερομηνία της συνάντησης δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε κάθε περίπτωση η συνάντηση θα γίνει ως αύριο.
Με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν κοινοποιήσει επίσημα τις θέσεις τους στο υπουργείο, όπως λένε πηγές καλά ενημερωμένες, η εκδοχή της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη νέα εταιρία που θα αποσχισθεί από τον ΑΔΜΗΕ και στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια του Διαχειριστή, δεν συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του ΥΠΕΝ.
Αντίθετα, ο κ. Σκουρλέτης θα προτείνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, τον έλεγχο στην εταιρία να έχει το ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον, κατά 51%, δεδομένης της ευαισθησίας που συνιστά το δίκτυο. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι στη συνέχεια της πρότασης. Θα προταθεί να εισέλθει ως μέτοχος και η ΔΕΗ, αλλά με έναν τρόπο που να μην έχει ουσιαστικό λόγο κι αυτό θα μπορούσε να γίνει με προνομιούχες μετοχές, οι οποίες στερούν στον κάτοχο το δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στη διαχείριση της εταιρίας.
Το θέμα του ΑΔΜΗΕ δεν συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, αλλά είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν, ώστε μέχρι τέλος του έτους να καταβληθεί και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης. Υπό αυτήν την έννοια οι συζητήσεις ΥΠΕΝ και δανειστών έχουν κομβικό χαρακτήρα και βέβαια προβλέπεται ότι δεν θα εξαντληθούν στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας.
Σε αυτή τη φάση, το ΥΠΕΝ διατηρεί συγκρατημένη στάση, στη λογική, ότι οι θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν όλες τις προτάσεις, ακόμη και τη μη είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη νέα εταιρία. Υπογραμμίζεται, μάλιστα, με νόημα ότι έχει απομακρυνθεί οριστικά η πίεση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Όλα αυτά, ωστόσο, μένει να αποδειχθούν και πολύ σύντομα. Η πρώτη, «αναγνωριστική», όπως χαρακτηρίζεται, συνάντηση, αναμένεται να δώσει τον τόνο της λύσης που θα επιβληθεί.
«Πονοκέφαλος» για το ΥΠΕΝ αποτελεί, εξάλλου, και το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ, για την απώλεια των δικτύων, ώστε να μη βρεθεί σε δυσμενή θέση σε ό,τι έχει να κάνει με την αξία της, καθώς είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία. Δεν αποκλείεται αυτό να λειτουργήσει και ως διαπραγματευτικό χαρτί για το υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ενέργειας, με βάση το μοντέλο NOME, οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να εφαρμοσθεί σταδιακή δημοπράτηση ποσοτήτων, για να τεστάρεται, κάθε φορά, η ανταπόκριση της αγοράς. Υπό συζήτηση ακόμη είναι η τιμή προαίρεσης, που θα αποτελέσει το floor. Όμως, κι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που δεν έχει λυθεί ακόμη. Πάνω σε ποιο κόστος θα βασίζεται η τιμή αυτή. Το θέμα για τις δημοπρασίες ενέργειας ίσως να συνιστά, πάντως, τη μικρότερη σπαζοκεφαλιά για το ΥΠΕΝ, καθώς εκκρεμεί η απάντηση της Κομισιόν στην ελληνική πρόταση.