«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης, δια στόματος του υφυπουργού αρμόδιου για περιφερειακά θέματα Gianluca Bressa μετά το χθεσινό δημοψήφισμα στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία. Στην πρώτη, το «ναι» στην αυτονομία άγγιξε το 98,1%, στην δεύτερη το 95,64%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα του Βένετο άγγιξε το 57,2%, με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 50%, ενώ στη Λομβαρδία περίπου στο 40%.
Ο ιταλός αναλυτής και καθηγητής του LSE, Lorenzo Codogno, εκτιμά πως με τα δημοψηφίσματα ναι μεν δεν αλλάζουν και πολλά στην Ιταλία, ωστόσο οι εξελίξεις των εθνικιστικών ρευμάτων χρήζουν προσοχής. Όπως περιγράφει, πρόκειται περισσότερο για μια κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης ώστε να αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ιταλίας και να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης της Lega Nord και άρα του κεντροδεξιού σχηματισμού του S. Berlusconi στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την επιθυμία τους η περιφέρεια να αποκτήσει «επιπρόσθετες μορφές και ιδιαίτερους όρους αυτονομίας». Η φύση και το εύρος αυτής της αυτονομίας θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Ρώμη και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο. Οι υπέρμαχοι του “ναι” αξιώνουν επίσης μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση, κάτι που θα προϋπέθετε αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Matteo Salvini, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Lega Nord (Λέγκας του Βορρά), του κόμματος που έχει την εξουσία στις δύο περιφέρειες και προώθησε ενεργά το δημοψήφισμα, συνεχάρη τα εκατομμύρια πολίτες που κατ'' αυτόν απαίτησαν μια «αποτελεσματικότερη» πολιτική, λιγότερη «γραφειοκρατία» και «ανακατωσούρα».
Υπέρ του “ναι” είχαν ταχθεί το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi, το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), καθώς και πολλά συνδικάτα και οργανώσεις εργοδοτών. Το κεντροδεξιό κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν πήρε επίσημη θέση, ωστόσο πολλά τοπικά στελέχη τοποθετήθηκαν υπέρ του “ναι”.
«Μακροπρόθεσμα θα καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη τη διατήρηση της ισχύουσας συνταγματικής ρύθμισης. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα αυξήσει ελαφρώς τον δημοσιονομικό κίνδυνο, εκτός κι αν ασκηθεί ισχυρότερος έλεγχος από το κράτος», αναφέρει ο L. Codogno.
Σύμφωνα με τον ιταλό αναλυτή, «θα αυξηθεί το κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρώπη, καθώς εκτός από το λαϊκιστικό κύμα, τώρα η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει και ένα εθνικιστικό ρεύμα, το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
«Η αποτυχία της Ευρώπης και των κρατών να παράσχουν τις κατάλληλες απαντήσεις αποτελούν πρόσφορο έδαφος για διαμαρτυρίες και κινήματα», τονίζει.
Διαβάστε ακόμα:
- Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η ιταλική κυβέρνηση μετά τη νίκη των αυτονομιστών σε Βένετο, Λομβαρδία