Μετράμε 13 μήνες μάχης με την πανδημία και ακριβώς ένα χρόνο από την τραγωδία που έπληξε το Μπέργκαμο της Βορείου Ιταλίας, αφήνοντας πίσω της 16.000 νεκρούς, δηλαδή το 50% του συνολικού αριθμού νεκρών από Covid στην Ιταλία.
Το Μπέργκαμο, η πόλη της Λομβαρδίας που έγινε σύμβολο της ανείπωτης καταστροφής που προκάλεσε η covid στο πρώτο της «κύμα», συχνά «εργαλειοποιείται» σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Κάθε φορά που οι κλίνες ΜΕΘ αγγίζουν πληρότητες πάνω από 95% και ο ρυθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ξεπερνά κατά πολύ τα εξιτήρια, η απειλή ότι «αν τα πράγματα ξεφύγουν θα γίνουμε…Μπέργκαμο» κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας.
Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες που μας σημάδεψαν, με τα κονβόι από τα φορτηγά που κουβαλούσαν τα φέρετρα των ασθενών οι οποίοι έχασαν την μάχη. Τώρα που η πόλη επανέρχεται σιγά-σιγά στην κανονικότητα, οι συγγενείς των νεκρών ζητούν απαντήσεις αλλά και δικαίωση, καταθέτοντας μηνύσεις, για την ολιγωρία στην λήψη μέτρων από τις Αρχές.
Στο Μπέργκαμο δεν υπάρχει (κυριολεκτικά) ούτε μια οικογένεια που να μην έχασε ένα συγγενή ή να μην νόσησε κάποιο μέλος της με Covid. Tο ολοκληρωτικό lockdown στην Ιταλία επιβλήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις 9 Μαρτίου, αλλά μέχρι τότε κάποιες από τις συνολικά 20 ιταλικές περιφέρειες άργησαν να πάρουν μέτρα, οπότε η ολιγωρία επέτρεψε στον ιό να διαφύγει και να εισβάλλει στα νοικοκυριά και στα γηροκομεία, καθιστώντας το Μπέργκαμο εστία υπερ-μετάδοσής του.
Η Λομβαρδία είναι η βορειότερη ιταλική περιφέρεια και πρωτεύουσά της είναι το Μιλάνο, η πόλη στην την οποία έγινε το ευρωπαϊκό ξέσπασμα της πανδημίας, κατά την περίφημη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες.
Συγγενείς των θυμάτων έχουν κινηθεί νομικά ενάντια στον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Λομβαρδία, Ατίγιο Φοντάνα, από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, με την κατηγορία ότι δεν απέκλεισε εγκαίρως τις δύο γειτονικές κοινότητες, που καταγράφηκαν συρροές κρουσμάτων.
Ο ίδιος απορρίπτει την κατηγορία ισχυριζόμενος ότι από τις αρχές Μαρτίου τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού των δύο κοινοτήτων, αλλά ήταν η Ρώμη που δεν ήθελε. Ακόμα και σήμερα, ο Ατίγιο Φοντάνα υπερασπίζεται την θέση του ότι οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να πάρουν όλα τα μέτρα σε αυτήν την τόσο ασυνήθιστη κατάσταση, στην οποία κανείς ακόμα δεν ήξερε πολλά για τον νέο ιό.
Στην πράξη η διασπορά του κορονοϊού ξέφυγε από κάθε έλεγχο χτυπώντας τους ευάλωτους σε γηροκομεία και τους ηλικιωμένους στα σπίτια. Ήδη από εκείνες τις ημέρες, οι δημοσιογράφοι υγείας είχαμε ρωτήσει τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα αν κινδυνεύαμε να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα κι εκείνος είχε απαντήσει -καθησυχαστικά μεν αλλά σε απόλυτη εγρήγορση- πως η διοικητική ανεξαρτησία των περιφερειών στην Ιταλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολιγωρία της λήψης των σωστών αποφάσεων και πως εκ των πραγμάτων κάτι ανάλογο δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.
Ένα ακριβώς χρόνο μετά, στο Μπέργκαμο έχουν ανοίξει ξανά τα καταστήματα, ακόμα και η εστίαση, με αποστάσεις και μέτρα, με τους καταλόγους για αναψυκτικά, ροφήματα, ποτά και φαγητά να είναι μιας χρήσης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι πολίτες επιστρέφουν σε μια μορφή κανονικότητας ξέροντας ότι θα αργήσουν πολύ να επουλώσουν τις πληγές τους.