Η συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, σε σύντομο χρονικό διάστημα για τα δεδομένα της χώρας, πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η πρώτη τρικομματική κυβέρνηση της χώρας μετά από 7 δεκαετίες συναντά μία τεταμένη κατάσταση στη διεθνή σκηνή, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει το 4ο κύμα της πανδημίας και η Τουρκία παραμένει ένα βασικό ζήτημα για την ΕΕ.
Η παρουσία του Όλαφ Σολτς στη γερμανική καγκελαρία σηματοδοτεί μία συνέχεια για το Βερολίνο, καθώς ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών της χώρας αντιμετωπίζει μία νέα πρόκληση. Μένει να δούμε κατά πόσο η δυναμική της συγκυβέρνησης με δύο δυναμικά κόμματα, όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, θα επηρεάσει την πολιτική της χώρας, μετά από την αποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών. Το μείζον θέμα άλλωστε για τη νέα κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του ξεσπάσματος της πρόσφατης έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα και την Ευρώπη, οι πολιτικές της προεκτάσεις αλλά και το οικονομικό μείγμα που θα ακολουθηθεί.
Η ισορροπία που θα βρεθεί μεταξύ της έντονης κρατικής παρέμβασης που πρεσβεύουν οι Πράσινοι και της περιοριστικής γραμμής των Φιλελευθέρων θα επηρεάσει όλη την ήπειρο, αλλά και την χώρα μας. Η ανάληψη του υπουργείου οικονομικών, που αποτέλεσε το μήλο της έριδος για τον συνασπισμό, από τους Ελεύθερους Δημοκράτες ενδεχομένως να εξισορροπηθεί από το υπερυπουργείο που ανέλαβε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων και συμπεριλαμβάνει τα θέματα της οικονομίας.
Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τους Πρασίνους και τη συμπρόεδρο τους Αναλένα Μπέρμποκ, είναι ενδεχομένως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα, ιδιαίτερα όσο αφορά την Τουρκία και την Ελλάδα. Η πρόσφατη κρίση με τη Λευκορωσία και την εργαλειοποίηση του δράματος των προσφύγων από το δικτατορικό καθεστώς του Λουκασένκο ενέπλεξε και την Τουρκία, φέρνοντας στο νου τις πρακτικές του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία το 2016. Επιπρόσθετα, οι Πράσινοι ανέδειξαν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως σημαία τους προς τις εκλογές του Σεπτέμβρη, αναφέροντας φυσικά και πως οι σχέσεις της Γερμανίας με αυταρχικά κράτη, όπως η Ρωσία αλλά και η Τουρκία, έχουν συνέπειες για το διεθνές της κύρος. Ο βασικός ρόλος που θα έχει το ανερχόμενο κόμμα στη νέα κυβέρνηση, αλλά και η σύγκλιση στο ζήτημα της Τουρκίας με τους Φιλελευθέρους, ενδεχομένως να θέσουν νέα δεδομένα για τον νέο καγκελάριο.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη πάντως η αναστροφή της μετριοπαθούς πολιτικής Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία θα είναι μία σύνθετη απόφαση για τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σόλτς. Η προσέγγιση της Άγκυρας άλλωστε είναι ευμετάβλητη απέναντι στην Ευρώπη, όπως επίσης εύθραυστη είναι και η ισορροπία που σχηματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.