Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και της Microsoft η μεγάλη επένδυση της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα. Η τελευταία θα αναπτύξει στη χώρα μας ένα κέντρο δεδομένων που παράσχει υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή η επένδυση εκτιμάται σε 300 έως 400 εκατ. ευρώ και στοχεύει στη δημιουργία ενός προηγμένου κέντρου δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση που γίνεται πιθανώς στα χρόνια της μεταπολίτευσης και της οποίας η προστιθέμενη αξία ανέρχεται σε πολλά επιπλέον εκατοντάδες εκατ ευρώ. Είναι δε το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και η οποία επισφραγίστηκε τις τελευταίες ημέρες μέσω της συμφωνίας διμερούς συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο και Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Ελλάδας, Αδωνις Γεωργιάδης.
Η αρχή του νήματος νέου επενδυτικού σχεδίου της Microsoft βρίσκεται στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του επικεφαλής της Microsoft Μπραντ Σμιθ τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός. Οι επαφές έκτοτε πύκνωσαν και το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, «έτρεξαν» με άκρα μυστικότητα από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης και από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Ο κ. Πατέλης μάλιστα το πρωί ανέφερε στο twitter ότι η μεγάλη επένδυση θα αποκαλυφθεί αύριο και ότι αυτή η προσπάθεια συνιστά έργο πολλών μηνών ώστε να έρθει στη χώρα μας η συγκεκριμένη επένδυση.
Καθοριστικό ρόλο για να φτάσει η αυριανή ημέρα, διαδραμάτισαν ωστόσο δύο κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρώτον η έξοδος της Ελλάδας από την Λίστα 301 του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου και δεύτερον η ψήφιση του νόμου «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωµάτωση στην Ελληνική Νοµοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024 - Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωµάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (ν. 4727/2020) πριν λίγες ημέρες.
H Λίστα 301 του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου περιλαμβάνει όλες τις χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Στη λίστα αυτή βρίσκονταν επι 12 χρόνια η χώρα μας και για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός το 2020. Για τη συμμόρφωση όμως αυτή η χώρα κατέβαλε το τίμημα με την απόκτηση λογισμικού αξίας 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει καθώς υπήρχαν δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούσαν με ξεπερασμένο και παράνομο λογισμικό
Ο ν. 4727/2020 που αποτελεί πλέον το «σύνταγμα» της ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Ελληνικού κράτους, έχει περιλάβει ρυθμίσεις που προάγουν τις υπολογιστικές υπηρεσίες «νέφους» που ενδιαφέρουν την Microsoft. Μάλιστα ο νόμος έχει περιλάβει ρύθμιση που προβλέπει οι δημόσιες υπηρεσίες να αξιοποιούν πρωταρχικά τις υπηρεσίες του υπολογιστικού νέφους (cloud first policy) και στη συνέχεια να δημιουργούν τις δικές τους επενδύσεις. Η κίνηση αυτή, δημιουργεί μια νέα δυναμική στη ζήτηση υπηρεσιών αποθήκευσης και υπολογιστικής ισχύος που βρίσκεται στο «νέφος», δηλαδή στο διαδίκτυο.