Κλειστά κρατάει ακόμα τα χαρτιά του ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των κατ?οίκων εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να μετακινηθούν και τους ασθενείς που παραμένουν κλινήρεις στην επικράτεια.
Το διακύβευμα είναι σημαντικό, καθώς εκεί εντοπίζονται οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι θύλακες με άτομα ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας που χρειάζονται βοήθεια για να φτάσουν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, το οποίο πιθανώς είναι και αρκετά μακριά από το σπίτι τους με τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους να παραμένουν επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά τους covid εμβολιασμούς.
Σαν αποτέλεσμα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, ειδικά των απομονωμένων χωριών της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεν έχουν υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο, με συνέπεια ο δείκτης της εμβολιαστικής κάλυψης να έχει κολλήσει στο 66 % για τα άτομα άνω των 80 ετών.
«Ο μόνος τρόπος για να γίνουν κατ?οίκον εμβολιασμοί είναι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και οι επισκέπτες υγείας διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία, το προσωπικό και την οργάνωση σε συνεργασία με τους Δήμους για να βγάλουν σε πέρας την επιχείρηση μέσα σε δύο μήνες μην αφήνοντας κανέναν κατάκοιτο πολίτη ανεμβολίαστο» λέει η Μαρία Σακουφάκη, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, μιλώντας αποκλειστικά στο Liberal.gr.
Το εγχείρημα του εμβολιασμού των κατάκοιτων ηλικιωμένων απαιτεί άψογο συντονισμό και αν ξεκινήσει αρχές Ιουνίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο, με την εμπλοκή των Δήμων να είναι απαραίτητη, καθώς όπως εξηγεί η Μαρία Σακουφάκη, οι Δήμοι έχουν το know-how μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», που ήδη τους περασμένους μήνες έχει επιστρατευτεί για να μεταφέρει μοναχικούς ηλικιωμένους στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα, οι Δήμοι διαθέτουν και τα οχήματα για να μεταβούν σε κάθε σπίτι που θα χρειαστεί, οι νοσηλευτές και οι επισκέπτες υγείας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς.
Οι επισκέπτες υγείας που εργάζονται στις δημοτικές δομές, όπως είναι τα ΚΑΠΗ που παραμένουν κλειστά τόσους μήνες, είναι διαθέσιμοι για να πιάσουν δουλειά, ενώ όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία δουλεύουν non stop από τον περασμένο Ιανουάριο, (που ξεκίνησαν οι covid εμβολιασμοί), χωρίς ούτε ένα ρεπό.
Σαν Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οι επισκέπτες υγείας υπάγονται στην δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών και μέσω των Δήμων και στην Περιφέρεια και γι' αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος έχει ήδη αποστείλει σχετικά έγγραφα τόσο στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη όσο και στο υπουργείο Υγείας Βασίλη Κικίλια και στον διαχειριστικό επικεφαλής των Εμβολιασμών Μάριο Θεμιστοκλέους, εκφράζοντας την πρόθεση των μελών του να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ένα ακόμα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα των κατ? οίκον εμβολιασμών είναι πως έχουμε ξεμείνει από μονοδοσικά εμβόλια, καθώς η επόμενη παράδοση της Johnson & Johnson θα γίνει αρχές Ιουνίου αντί για τέλη Μαΐου, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους τα 80.000 μονοδοσικά εμβόλια του Ομίλου J & J που ήρθαν, έχουν «καταναλωθεί» σε υψηλό ποσοστό, με την επιχείρηση «Γαλάζια Eλευθερία» να απορροφά το 90% των διαθέσιμων δόσεων για την ανοσοποίηση των κατοίκων των μεγάλων νησιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή και τον καθηγητή πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θοδωρή Βασιλακόπουλο, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες άνω των 80 ετών και ακόμα περισσότερο άνω των 85 ετών, πρέπει να ξεκολλήσει από το 66% και να ξεπεράσει το 90%, όπως συνέβη και στη Μ. Βρετανία.
Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την θωράκιση του πληθυσμού και μάλιστα για τη θωράκιση εκείνων των ασθενών, που αν κολλήσουν κορονοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και πιθανή διασωλήνωση, με συνέπεια να ασκηθεί εκ νέου μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ.
Γι' αυτό άλλωστε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής τονίζει πως το 60% της εμβολιαστικής κάλυψης που προσφέρει η συλλογική ανοσία έχει και ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και παρότι είναι αισιόδοξο το εύρημα ότι τρέχουν οι εμβολιασμοί στις νεαρότερες ηλικίες, εξίσου σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στους παππούδες.
Γιατί οι νεότεροι που δείχνουν προθυμία να κλείσουν ραντεβού με το εμβόλιο και μπαίνουν κατά δεκάδες χιλιάδες στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, νοσούν κατά κανόνα με ήπια συμπτώματα ή ασυμπτωματικά στο σπίτι τους. Πάντως μέχρι ο Μάριος Θεμιστοκλέους να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και να βρει τον «μηχανισμό» με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν τα εμβόλια στο σπίτι, η μόνη δήλωση που καταφέραμε να αποσπάσουμε από τον Γενικό Γραμματέα είναι πως «θα ενημερωθείτε όταν θα είμαστε έτοιμοι».