Τι φοβούνται οι επιστήμονες ενόψει των πρώτων πτήσεων από εξωτερικό

Τι φοβούνται οι επιστήμονες ενόψει των πρώτων πτήσεων από εξωτερικό

Το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας και η προετοιμασία για την τουριστική σεζόν, ενόσω ο κορονοϊός συνεχίζει να υπάρχει γύρω μας, πυροδοτεί ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς επιστήμονες. Η "σπίθα" παραμένει και πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα ώστε να μην ανάψει φωτιά.

Το καμπανάκι για τον κίνδυνο διασποράς στα νησιά αν δεν προσέξουμε, έκρουσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανάς, προσθέτοντας ότι οι πάντες βρίσκονται σε επιφυλακή, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα νέου lockdown, καθώς η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά.

Μέχρι τώρα τα υπάρχοντα κρούσματα είναι περιορισμένα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και η διαχείρισή τους είναι δυνατή, καθώς οι ασθενείς δέχονται την περίθαλψη που χρειάζονται, οι ιχνηλατήσεις είναι εφικτές και η απομόνωση των περιστατικών και των επαφών τους, δεν επιτρέπουν τη διασπορά του ιού στην υπόλοιπη κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου, μπορέσαμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα.

Το άνοιγμα στον τουρισμό

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν από τις 15 Ιουνίου και μετά ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό προς το Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατά πόσο το σύστημα που έχει στηθεί καταφέρει να διαγνώσει τυχόν κρούσματα και να τα απομονώσει ή όχι. Σίγουρα οι έλεγχοι κατά την είσοδο στη χώρα, διασφαλίζουν τον περιορισμό τυχόν κρουσμάτων, ωστόσο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο των ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών ασθενών, οι οποίοι μπορούν να διασπείρουν τη νόσο άθελά τους, καθώς δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί.

Αυξανόμενα κρούσματα

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, o oποίος μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών, η καθημερινή ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων επανήλθε, μετά τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό και στις εισερχόμενες πτήσεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και διευκρίνισε ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, κάτι που θα συνεχιστεί εξαιτίας και του γεγονότος ότι ο ΕΟΔΥ προχωρεί σε συνεχείς και εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να ανιχνεύονται άμεσα νέα πιθανά κρούσματα και να απομονώνονται.

Με τις μεθόδους και τα μέτρα που εφαρμόζονται, ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου, έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα πλέον, στο 0,21, από το 0,32 που ήταν όταν αποφασίσθηκε η άρση των μέτρων. Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης αυτός πρέπει να παραμένει κάτω από 1, προκειμένου η επιδημία στη χώρα μας, να "σβήσει".

Σημεία συνωστισμού τα μπαρ

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ επεσήμανε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που δημιουργούν εικόνες 1.000 ατόμων σε ένα μπαρ, γιατί αν εκεί βρεθεί κρούσμα, τότε η ιχνηλάτηση είναι αδύνατη, άρα και η απομόνωση, οπότε η διασπορά του ιού δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να τηρούνται οι αποστάσεις, οι πολίτες να φορούν τις μάσκες τους και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Δεν υπάρχει, όπως είπε, διασπορά του ιού στην κοινότητα, ωστόσο για να συνεχιστεί το θετικό αυτό γεγονός, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, γιατί τα τεστ από μόνα τους, δεν αρκούν.